Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) tämän kevään suurproduktio on yksi länsimaisen musiikin kulmakivistä, suurenmoinen Johann Sebastian Bachin Matteus-passio. 

Matteus-passio on oman tyylilajinsa mestariteos, jossa käydään läpi pääsiäisen tapahtumat Jeesuksen Betanian ennustuksesta aina hautaamiseen saakka. Matteus-passio kantaesitettiin itse säveltäjän johtamana Leipzigissa pitkänäperjantaina vuonna 1727 tai 1729.

Nyt, lähes 300 vuotta myöhemmin, Matteus-passio kuullaan ensimmäistä kertaa Kokkolassa!

Libretto on Matteuksen evankeliumin 26. ja 27. luvuista. Aariat kirjoitti runoilija Christian Friedrich Henrici. Teos on sävelletty kaksoiskuorolle, kaksoisorkesterille, kaksille uruille sekä solisteille.

Evankeliumin tekstin kertojana toimii evankelista, joka laulaa resitatiivinsa continuon säestämänä. Resitatiivien tarkoituksena on kuljettaa juonta eteenpäin. Kutakin kertovaa jaksoa seuraa joko kommentoiva resitatiivi, aaria tai koraali. Kuoro esittää ylipappeja, sotilaita tai vihaista kansanjoukkoa, mutta myös kommentoi kertomusta ulkopuolisena tarkkailijana. Kertovissa turba-osissa kuorot välillä vuorottelevat, välillä laulavat yhdessä. Koraalit käyvät vuoropuhelua draaman kanssa kommentein ja rukouksin.

Teoksen ensimmäinen osa alkaa suurella prologinomaisella alkukuorolla Kommt, ihr Töchter, joka kuvaa tulevia tapahtumia. Itse juonellinen kertomus alkaa Betaniasta, jossa Jeesus ennustaa oman kuolemansa. Ensimmäinen osa huipentuu Jeesuksen vangitsemiseen. Toisen osan aloittaa prologi, jossa valitetaan Jeesuksen vangitsemista. Teos päättyy Jeesuksen kuolemaan ja hautaukseen. Viimeinen osa tuo rauhan: Ruhe sanfte (lepää rauhassa).

Matteus-passio esittettiin vain muutamia kertoja Bachin elinaikana ja painui unholaan pitkäksi aikaa. Unohduksen alhosta sen nosti Felix Mendelssohn Bartholdy, ja erityisesti Berliinissä vuonna 1829 hänen johtamana esitetty lyhennetty ja romantisoitu versio nosti Johann Sebastian Bachin musiikin jälleen ansaitsemaansa arvostukseen.  

J.S. Bach: Matteus-passio

Pe 14.4.2017 klo 18.00
Kokkolan kirkko

Sakari Oramo, johtaja

Anu Komsi, sopraano

Monica Groop, altto

Lasse Penttinen, evankelista

Mati Turi, tenori

Jorma Hynninen, Jeesus

Riku Pelo, baritoni

EMO Ensemble

Mäntykankaan musiikkiluokkien kuoro