Konserttietiketti


Lähtisinkö konserttiin?

Lähde! Levyllä musiikin tulkinta on aina samanlainen, olkoon kuinka hyvä ja mukaansatempaava tahansa. Elävä konsertti on sen sijaan ainutkertainen kokemus, eikä samoja teoksia kuule koskaan samalla tavalla tulkittuina. Elävä konsertti on löytöretki.


Mutta enhän minä ymmärrä klassista…

Ei klassista musiikkia tarvitse ”ymmärtää” voidakseen nauttia siitä. Riittää, että sinulla on avoin, ennakkoluuloton ja vastaanottavainen mieli. Klassisesta musiikista nauttiminen on sitä paitsi helppoa ja vaivatonta muihin taidelajeihin verrattuna: otat vain mahdollisimman mukavan asennon, panet silmät kiinni – saa niitä toki aukikin pitää – ja annat musiikin viedä.


Pelkään taputtavani väärissä paikoissa…

Saat lipun mukana käsiohjelman, josta näet konsertissa esitettävät teokset ja niiden mahdolliset osat. Yleensä taputetaan kun koko teos on kuultu, mistä varmin merkki on kapellimestarin nyökkäys orkesterille. Joskus innokkaimmat saattavat taputtaa myös osien välillä ilman, että se olisi mikään katastrofi. Jos olet epävarma, on parasta odottaa milloin muut ryhtyvät suosionosoituksiin.


Pitääkö panna ykköspuku päälle?

Ei pidä jos ei sellaisessa viihdy. Varsinkin nuorempi yleisö tulee konsertteihin usein farkuissa ja puserossa erottumatta joukosta millään lailla. Monet tosin haluavat edelleenkin pukeutua juhlavammin konserttia varten, eli kukin tyylillään. Mitä muuta?

On hyvä ottaa astmaatikot ja allergikot huomioon ja olla varustautumatta parfyymein ja partavesin. Hyväakustisessa salissa yskänpuuskat ja jopa yskähdykset kuuluvat esiintymislavalle asti, joten on hyvä pitää pastillirasiaa helposti saatavilla. Jos yskä silti yllättää, voi äänenvaimentimena käyttää nenäliinaa.
 Kartuta kokemuksiasi aidolla, elävällä konserttielämyksellä! Ja vielä: myös klassista musiikkia on monenlaista, eikä kaikesta voi eikä tarvitse pitää. Kun kaikki osuu kohdalleen, hyvä musiikki, intensiivinen soitto ja mukaansatempaava tulkinta voivat kuitenkin liikauttaa kuulijan sisimpää. Sellaisen konserttielämyksen jälkeen olo on kuin uudestisyntyneellä.

Tarkistathan, että matkapuhelimesi on suljettu konsertin ajan. Valokuvaaminen, videointi ja äänittäminen konsertin aikana on myös kielletty.