Sakari Oramo

 

Sakari Oramo on johtanut Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteria päävierailijana vuodesta 1995 saakka, yhtenä sen neljästä vakituisesta kapellimestarista vuosina 2009-2013 ja syksystä 2013 alkaen orkesterin taiteellisena johtajana. Oramo on myös BBC:n sinfoniaorkesterin ja Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin ylikapellimestari sekä  toimii Kokkolan Oopperan kapellimestarina.

Viulistina uransa aloittanut Oramo toimi konserttimestarina 1980-luvulla Avanti!:ssa ja vuodesta 1991 Radion Sinfoniaorkesterissa (RSO). Orkesterinjohdon diplomin hän suoritti Jorma Panulan kapellimestariluokalla. Tammikuussa 1993 Oramo johti lyhyellä varoitusajalla RSO:n konsertin, joka oli todellinen menestys: sitä seurasi kiinnitys orkesterin kapellimestariksi syksystä 1994 alkaen.

Oramo kiinnitettiin RSO:n kapellimestariksi syksyllä 1994. Orkesterin ylikapellimestarina hän toimi vuosina 2003–2012. Hän työskenteli vuosina 1999–2008 Birminghamin sinfoniaorkesterin musiikillisena johtajana.

Oramo on johtanut mm. Wienin, Berliinin, New Yorkin, Los Angelesin ja Chicagon filharmonikkoja, Concertgebouw’n, Pariisin, Clevelandin ja Minnesotan orkestereita sekä Dresdenin valtionorkesteria.

Hän on levyttänyt runsaasti ja saanut kiitosta tulkinnoistaan, kuten Sibeliuksen sinfonioiden kokonaislevytyksestä.

Oramo palkittiin vuonna 2004 Birminghamin yliopiston kunniatohtorin arvolla ja vuonna 2008 arvostetulla Elgar-mitalilla.

Vuonna 2009 Iso-Britannian kuningatar Elisabeth II myönsi Oramolle brittiläisen imperiumin ritarikunnan arvonimen OBE (Officer of the Order of the British Empire). Arvonimi myönnettiin Britannian musiikkielämän kehittämisestä Birminghamin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina. Vuonna 2010 Oramolle myönnettiin Pro Finlandia -mitali, ja vuonna 2012 hänet nimitettiin Ruotsin kuninkaallisen musiikkiakatemian jäseneksi.