Historia


Ei puuta ilman juuria

Vuonna 1972 muuan nuori alttoviulisti tuli opettajaksi Keski-Pohjanmaan musiikkiopistoon. Samalla hän toteutti pitkäaikaisen suunnitelmansa ja perusti kamariorkesterin, johon hän kokosi omia oppilaitaan.

”Ovatko nuoret ja osaavat soittajat kaikki syntyneet Keski-Pohjanmaalla?” Näin kyseltiin jo muutaman vuoden päästä, kun orkesterin sointi ja soittamisen ilo olivat herättäneet huomiota ympäri maata. Saumattoman yhteissoiton taustalla oli paitsi tinkimätöntä työntekoa myös rautaisannos pelimanniperintöä.

Juha Kankaan oppilaista varttui vuosien aikana taitava ja omaleimainen soittajisto. Orkesterin toiminta kehittyi vähitellen yhä ammattimaisemmaksi, ja se sai taustatukea muun muassa Kokkolan kaupungilta. Vihdoin vuonna 1989 unelma keskipohjalaisten omasta ammattiorkesterista toteutui.

Seuraavien vuosikymmenien aikana Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri vakiinnutti asemansa eturivin suomalaisorkesterien joukossa. Vuonna 1993 sille myönnettiin Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinto.

Orkesterin nimikkosäveltäjänä toimi pitkään Pehr Henrik Nordgren (1944–2008), mutta myös monet muut suomalaiset säveltäjät ovat kirjoittaneet ja omistaneet teoksiaan orkesterille. Yhteydet pohjoismaisiin ja Baltian maiden nykysäveltäjiin ovat tiiviitä, ja kantaesityksiä, suuri osa orkesterin omia tilauksia, on kertynyt lähes 150.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri on vuosien varrella tehnyt lukuisia ulkomaankiertueita Euroopan maihin, Japaniin ja Yhdysvaltoihin. Se esiintyy jatkuvasti kansainvälisten huippusolistien kanssa ja on tehnyt konsertoinnin ohessa yli kuusikymmentä levytystä.

Uuden vuosituhannen alkupuolella kunniakapellimestari Juha Kankaan rinnalle ja seuraajiksi nousi vähitellen kapellimestarien uusi sukupolvi: Sakari Oramo, Tuomas Hannikainen ja Johannes Gustavsson. Neljän vuosikymmenen historia sai arvoisensa jatkon kun Sakari Oramosta tuli orkesterin taiteellinen johtaja syksyllä 2013.