03.01.2018
Shakespearesta Sultans of Swingiin

- Talvisia tarinoita loppiaisaaton konsertissa Andrew Lawrence-Kingin johdolla

Harpisti, cembalisti ja vanhan musiikin asiantuntija Andrew Lawrence-King tarinoi yhdessä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) kanssa kevätkauden avauskonsertissa perjantaina 5. tammikuuta. Kokkolan Snellman-salissa kuullaan loppiaisaattona kappaleita Shakespearen ajoilta 70-luvun rocklegendoihin, Eric Claptoniin ja Mark Knopfleriin.  

Konsertti alkaa ja loppuu äänillä 1600-luvun Lontoosta. Orlando Gibbonsin (1621-1677) teoksessa 'The Cries of London' jäljitellään sen ajan katukauppiaiden huutoa, jotka sekoittuvat ajalle tyypilliseen polyfoniseen musiikkiin. 1600-luvun äänimaisemiin vievät myös John Dowlandin (1563-1626), William Byrdin (1539-1623), myöhemmin Matthew Locken (1621-1677) ja Henry Purcellin (1659-1695) sekä John Playfordin (1623-1686) yhtyemusiikki, laulut, tanssit ja näyttämömusiikki. William Shakespearen näytelmät kuten Loppiaisaatto ('Twelth Night') ja Talvisia tarinoita ('A Winter's tale') ja niiden eri näyttämöversioihin sävelletyt kappaleet toimivatkin konsertin yhtenä punaisena lankana. Shakespearen ajan musiikki löydettiin uudelleen 1900-luvulla, ja sen vaikutteet kuuluvat myös Herbert Howellsin (1892-1983) musiikissa. 

Myös tämän päivän rocklegendat Eric Clapton (s.1945) ja Mark Knopfler (s.1949) ovat käyttäneet niin Lontoon katujen kuin loppiaisaaton tunnelman vapautta improvisoidessaan omat kappaleet rakkaista bluessävelmistään. Tässä konsertissa 'The Sunshine of your Love' ja 'Sultans of Swing' kuullaan uusissa kuosissa KPKO:n ja Lawrence-Kingin esittäminä, ja kitarasooloista vastaa KPKO:n 1. konserttimestari Reijo Tunkkari, instrumenttinaan tietenkin viulu. Ja sisältäähän konsertti englantilaisen musiikin lisäksi myös mitä tutuinta talvea, nimittäin Antonio Vivaldin (1678-1741) samannimisen osan Neljästä vuodenajasta, jossa siinäkin solistina soittaa Reijo Tunkkari. 

Hilpeätunnelmaisessa mutta varsin suuria kontrasteja sisältävässä konsertissa solisteina esiintyy kaksi laulajaa, kokkolalaislähtöinen sopraano Meeri Pulakka sekä baritoni Jussi Lehtipuu. Pulakka on vastikään valmistunut Wienin musiikkiyliopistosta ja tekee uraa erityisesti nykymusiikin saralla. Lehtipuu vierailee ensimmäistä kertaa KPKO:n solistina, ja on tehnyt ooppera- ja oratoriorooleja Suomen lisäksi mm. Alankomaissa. Perjantain konsertissa he esiintyvät mitä yllätyksellisimmissä rooleissa. Myös orkesteri pääsee mm. katukauppiaiden rooleihin.

Barokkiharppuvirtuoosi ja mielikuvituksekas continuosoittaja Andrew Lawrence-King, joka johtaa konsertin soittimiensa takaa, toimii paitsi kapellimestarina myös vanhan musiikin tutkijana. Tällä hetkellä hän on Moskovan Opera Omnia -akatemian johtaja ja opettaa Lontoon Guildhall School of Music and Dramassa sekä Tanskan kuninkaallisessa musiikkiakatemiassa.

Talvista musisointia pääsee kuulemaan jo klo 18.15 kahviossa pidettävässä musiikillisessa konsertti-introssa, jossa Andrew Lawrence-Kingin lisäksi vierailevat solistit ja KPKO:n kvartettikokoonpano. 

Talvisia tarinoita
pe 5.1.2018 klo 19.00, Snellman-sali
Andrew Lawrence-King, johtaja & harppu
Meeri Pulakka, sopr.
Jussi Lehtipuu, baritoni
Reijo Tunkkari, viulu

HUOM: musiikillinen konsertti-intro klo 18.15

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle