30.10.2018
Pyhäinpäivänaaton tunnelmointia Kaarlelan kirkossa

- Taavi Oramo johtaa K-P:n Kamariorkesteria ensi kertaa, solistina maamme eturivin oboisti Anni Haapaniemi 

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) tarjoaa perinteeksi muodostuneessa pyhäinpäivän konsertissaan tunnelmaan sopivaa musiikkia Kaarlelan kirkossa pyhäinpäivän aattona, perjantaina 2.11. Samainen ”Musica dolorosa” -otsikkoa kantava konsertti kuullaan edeltävänä iltana (to 1.11.) Kauhavan kirkossa.

Orkesteria saapuu ensi kertaa johtamaan Taavi Oramo. Monipuolinen Oramo on paitsi kapellimestari myös laulaja, klarinetisti ja tietokonemuusikko; Oramoa onkin aiemmin kuultu klarinetistina KPKO:n edessä. Oramo on opiskellut orkesterinjohtoa Atso Almilan kapellimestariluokalla Sibelius-Akatemiassa ja suoritti menestyksekkäästi kapellimestaridiplominsa tänä syksynä Tapiola Sinfonietan puikoissa. Kapellimestaridebyyttinsä hän teki niin ikään Tapiola Sinfoniettan kanssa marraskuussa 2017, keväällä 2018 hän johti menestyksekkäästi Radion Sinfoniaorkesteria lyhyellä varoitusajalla. Oramo toimii myös elektronisen musiikin yhtyeessä Tölöläb. 

Konsertin solisti, Toholammilta lähtöisin oleva Anni Haapaniemi, on maamme eturivin oboisteja. Hän on vuodesta 2009 toiminut Tapiola Sinfoniettan soolo-oboistina. Haapaniemi on orkesterityön ohella aktiivinen kamarimuusikko: hän on Arktinen Hysteria -puhallinkvintetin sekä Ensemble Schratin jäsen ja soittaa myös barokkioboeta vanhan musiikin yhtyeissä. Häntä on aiemmin kuultu KPKO:n riveissä niin orkesterimuusikkona kuin myös solistina. Haapaniemi myös opettaa oboensoittoa Sibelius-Akatemiassa. Hän toimi vuosina 2013-2015 Kaustisen Kamarimusiikkiviikon taiteellisena johtajana.  

Konsertin aloittaa Lachrimae (Kyyneleet) -osa englantilaisen luuttusäveltäjä John Dowlandin (1563–1626) rauhallisesta ja surumielisestä teoksesta. Alessandro Marcello (1673–1747) oli Vivaldin aikalainen, joka sävelsi lähinnä harrastuksekseen. Konsertissa kuultavaa Oboekonserttoa d-molli voidaan pitää hänen nykyisin tunnetuimpana teoksenaan. Johann Sebastian Bachin (1685–1750) rakastetuimpiin aarioihin lukeutuva, sydäntä riipaiseva ‘Erbarme dich, mein Gott’ Matteus-passiosta esitetään tällä kertaa laulusolistin sijasta oboesolistin kera. Georg Friedrich Händeliltä (1685–1759) orkesteri esittää Concerto grosson op. 6 nro 4. Solistiteoksena kuullaan myös Benjamin Brittenin (1913–1976) Temporal Variations oboelle ja jousiorkesterille, jonka Britten alun perin sävelsi oboelle ja pianolle. Brittenin kuoleman jälkeen monia hänen varhaisia teoksia on nostettu uudelleen esiin, ja myös Temporal Variations kuuluu näihin.

KPKO on perustajansa, kapellimestari Juha Kankaan kanssa esittänyt runsaasti latvialaisen Peteris Vasksin (1946-) musiikkia ja tehnyt tiiviisti yhteistyötä säveltäjän kanssa. Vasksin pelkistetty ja kaunis sävelkieli on – Arvo Pärtin musiikin tapaan - koettu helposti lähestyttäväksi. Teoksen Musica dolorosa vuodelta 1983 Vasks sävelsi siskonsa muistolle.  

Musica dolorosa
to 1.11. klo 19, Kauhavan kirkko
Ohjelmamaksu 20 € ovelta
Järj. Kauhavan kulttuuripalvelut, Kauhavan seurakunta, Kauhavan Musiikinystävät

pe 2.11. klo 19, Kaarlelan kirkko
Liput 25/20/10 €, ennakkomyynti www.lipputoimisto.fi

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle