21.04.2020
Päivän levy

KPKO:n konserttitoiminnan ollessa tauolla korona-tilanteen ja maamme poikkeustilan takia KPKO:n henkilökunta vinkkaa yleisöä omista levysuosikeistaan. Nauttikaamme musiikista toistaiseksi kotioloissa!

Päivän levy ti 17.3.2020

Teija Pääkkönen, II viulun äänenjohtaja:
"Yksi lempilevyistäni on viulisti Oleg Kaganin ja pianisti Vasily Lobanovin Kuhmon kamarimusiikkifestivaalilla v. 1989 äänittämä Pjotr Tšaikovskin Teokset viululle ja pianolle. Oleg Kaganin viulun soundi hurmaa ja hellii sydäntä ja Vasily Lobanovin piano soi uskollisena kumppanina. Tämä levy herkistää minut myös siksi, että minulla oli aikoinaan tilaisuus päästä kuuntelemaan tämän hienon taiteilijakaksikon esiintymisiä Kuhmossa ja Helsingissä."

Kuuntele Youtubessa
Kuuntele Spotifyssa

--

Päivän levy ke 18.3.2020

Rigmor Gustafsson & radio.string.quartet.vienna 
-Calling you
Lempparilevyn valinta oli yllättävän haastavaa! Niitä kun on ihan hirvittävän paljon! Tämän jazzahtavan löydön tein kymmenisen vuotta sitten. Levyllä on hienot jousisovitukset ja äänimaisema miellyttää! Tärppi levyltä: Wherever we go.
https://open.spotify.com/album/2UvlfSvGS3M0MAPOzw7aTz?si=prGMwIHdQhuzGK3orD8Daw

Annica Brännkärr, II viulun varaäänenjohtaja:
Rigmor Gustafsson & radio.string.quartet.vienna: Calling you

"Lempparilevyn valinta oli yllättävän haastavaa! Niitä kun on ihan hirvittävän paljon! Tämän jazzahtavan löydön tein kymmenisen vuotta sitten. Levyllä on hienot jousisovitukset ja äänimaisema miellyttää! Tärppi levyltä: Wherever we go."

Kuuntele Spotifyssa

--

Päivän levy to 19.3.2020

Lauri Pulakka, I soolosellisti & ohjelmistokoordinoija:
Amadeus-kvartetti ja William Pleeth: Schubert - Jousikvintetto C-duuri, D. 596

”Tämän LP-levyn taisin ostaa syksyllä 1978 Härnösandista silloisen Keski-Pohjanmaan musiikkiopiston kamariorkesterin toisella ulkomaanmatkalla. Amadeus-kvartetti oli tuolloin ollut jo pitkään legendaarinen kokoonpano, ja William Pleethiä olin kuullut Kuhmon Kamarimusiikissa, jonka vakiovieras hän noihin aikoihin oli. Musiikin sanoinkuvaamaton kauneus iski omaan 16-vuotiaaseen tunne-elämääni täysillä. Sävellys on edelleen minulle rakkaimpia kamarimusiikkiteoksia, ja onnekseni olen saanut soittaa sitä useita kertoja hienojen muusikoiden seurassa. Linkissä näytteenä kvinteton hidas osa tältä äänitteeltä.”

Kuuntele Youtubessa

--

Päivän levy pe 20.3.2020

Ulla Lampela, sello, varaäänenjohtaja:
Gringolts Quartet & Meta4: Mendelssohn + Enescu Octets

”Mun levy-suositus on Oktetto-levy, jossa on Mendelssohnin ja Enescun jousioktetot ja tulkitsijoina Meta4 yhdessä Gringolts-kvartetin kanssa. Satuin kuulemaan Mendelssohnin Scherzo-osan radiosta autossa sattumalta ja aloin kuunnella tarkemmin koska esitys oli kertakaikkisen vaikuttava: niin hienoja yksityiskohtia saatu esiin niin tutusta kappaleesta!! Ja ote ihanan lempeä, niin soinnillisesti kuin tulkinnallisestikin. Kaikki pakottaminen ja turboilu oli poissa - ah, ihanaa ja puhdistavaa... Enescu oli myös elämys! Hieno kappale ja upeaa soittoa!  Kaiken kaikkiaan loistava levy!! Suosittelen täydestä sydämestä!”

Kuuntele BIS:in kotisivuilta

---

Päivän levy ma 23.3.2020

Saana Parviainen, II viulu:
Rajaton: Salaisuus

"Rajaton-lauluyhtyeen musiikki on ihanan maanläheistä ja sanoitukset mukaansatempaavia. Kappaleiden mukana on kiva laulella itsekin. Salaisuus-albumilta suosikkikappaleeni ovat Tuulta päin ja Taas se laulaa."

Kuuntele Spotifysta

---

Päivän levy ti 24.3.2020

Aino Häli, tuottaja-yleisötyöntekijä
Matti Johannes Koivu: Puuhastellen

”Useilla meistä lienee erilaisia tärkeitä asioita, jotka ottaisi mukaan vaikkapa autiolle saarelle. Toin tähän virtuaaliseen levyhyllyyn yhden sellaisen: Matti Johannes Koivun ensimmäisen sooloalbumin 'Puuhastellen'.  Levy on ilmestynyt vuonna 2006 ja ihastuin siihen pian julkaisun jälkeen. Koivun ja hänen mainion yhtyeensä ilmava folk-poljento ilahduttaa aina. Tekstittäjänä Koivu on suomalaisten lauluntekijöiden kruunaamaton kuningas. Lauluissa liikutaan vähäeleisen sujuvasti kalatehtaalta rakkaushuoliin ja kasvamisen kriiseihin. Oma suosikkini on levyn päättävä 'Se oli eilen'. Albumin otsikkoa mukaillen toivon, että KPKO:n ystävien poikkeusviikot kuluvat lempijuttuja puuhastellen."

Kuuntele Spotifyssa

---

Päivän levy ke 25.3.200

Maria Pulakka, II viulu
PH Nordgren: Sinfonia jousille op. 43 (KPKO:n levyltä Lamentations)

"PH Nordgrenin Sinfonia jousille, op. 43 on teos, jota olemme soittaneet vuosien mittaan paljon kamariorkesterin kiertueilla. Keväällä 1982 soitin sitä ensimmäistä kertaa ja tekniset haasteet veivät silloin nuoren muusikonalun keskittymisen mutta nykyään sen esittäminen on juhlahetki. Tyyliltään se on hyvin erilaista, kuin säveltäjän myöhäistuotanto. Viisiosaisen teoksen 'tarinan kaari' kantaa hienosti alusta loppuun. Teos on minulle erityisen tärkeä ja on kulkenut matkassa koko soittourani ajan. Ja tämä on omasta mielestäni yksi meidän parhaista levyistä."

Osta Lamentations-levy täältä tai suoraan orkesterilta: orch@kamariorkesteri.fi (nyt tarjouksessa 15 €+postituskulut)

----

Päivän levy to 26.3.2020

Matti Vanhamäki, äänenjohtaja I viulu
Gabriel Kahane: Book of Travelers

"Tutustuin tähän lauluntekijään ja säveltäjään hänen vieraillessaan ensimmäistä kertaa Suomessa Pekka Kuusiston kutsumana ja luonnollisesti orkesterimme solistina. Hänen musiikkinsa on sopivasti valtavirrasta poikkeavaa ja myös vastapainoa klassiselle musiikille. Book of Travelers levyn syntyhistoriaan kannattaa tutustua, Pitkään harkitsin kahden aivan erityyppisen levyn väliltä, tämän ja J.S.Bachin Die Kunst der Fügen vaikkapa Glenn Gouldin taltioimana. Musiikki on näissä aivan eri maailmoista, mutta vaikutus on hyvin samankaltainen, kuunteli sitten kumpaa tahansa."

Kuuntele 

---

Päivän levy pe 27.3.2020


Hanna Pakkala, sooloaltisti
Tabea Zimmermann & Hartmut Höll - Robert Schumannin kamarimusiikkia

"Tabea Zimmermann on varhaisten opiskeluvuosieni alttoviulisti-idolini ja edelleen mielestäni yksi maailman parhaista altisteista sekä valovoimaisimmista esiintyjistä ylipäänsä. Tällä levyllä hän ja pianisti Hartmut Höll esittävät Robert Schumannin kamarimusiikkiteoksia, joista Märchenbilder on jopa alunperin alttoviululle sävelletty. Muut teokset ovat vakiintuneita lainoja muilta soittimilta, ehkä viulusonaattia op. 105 lukuunottamatta, jossa Tabea uhmaa häikäilemättä fysiikan lakeja ja soittaa paikoitellen alkuperäisistä korkeuksista - eikä anna sen häiritä menoa!" 

Kuuntele Spotifyssa

---

Päivän levy ma 30.3.2020

Sara Nikula-Nyman, tiedotus-markkinointisihteeri
Glenn Gould: Bach - The Goldberg Variations (1955)

"Saadakseni hieman pianomusiikkia tähän levykavalkadiin haluan nostaa esille yhden omista levysuosikeistani, nimittäin Glenn Gouldin tulkinnan J.S. Bachin Goldberg-variaatioista. Musiikki kuulostaa taivaalliselta, varsinkin pianistivelho Gouldin käsittelyssä, vaikkakin kyse on Bachin maallisesta musiikista. Taidemusiikin virstanpylväihin lukeutuvassa levytyksessä vuodelta 1955 käsittely on yliluonnollisen varmaa ja nopeaa mutta samalla yhtä herkkää. Gould levytti teoksen vielä vuonna 1981, missä hän venyttää tempoja ja hänen omaleimainen mukanahyräily kuuluu selkeästi. Oma suosikkini on kuitenkin tämä 50-luvun taltiointi."

Kuuntele Spotifyssa https://open.spotify.com/album/0ogm04LcccovebvmP9Mo6W

Kuuntele Youtubessa

----

Päivän levy ti 31.3.2020

Oskari Hannula, äänenjohtaja, kontrabasso
Rostropovich & Britten: Shubert - Arpeggione Sonata

"Rostropovichin ja Brittenin Arpeggione Sonata on muodostunut minulle vuosien varrella eräänlaiseksi pyhäksi maljaksi, josta ammennan niin hyvinä kuin huonoinakin hetkinä. Tällä levyllä yhdistyvät erittäin hieno jousisoittaminen ja kahden muusikon välinen kamarimusiikki parhaimmillaan. Levy on äänitetty erittäin lyhyen harjoitusperioidin perään ja tuoreus kuuluu herkkyytenä joka äänellä ja se jaksaa hämmästyttää minut kyyneliin saakka kerta toisensa jälkeen.

Suosittelen ehdottomasti juuri kuvassa näkyvää laadukasta äänitettä, jossa sellon ääni pääsee oikeuksiinsa. Tästä linkistä saa kuitenkin esimakua." 

---

Päivän levy ke 1.4.2020

Reijo Tunkkari, 1. konserttimestari
Stephane Grappelli & David Grisman: Live

"Ranskalaisen jazzviulisti Stephane Grappellin svengi kolahti aikoinaan nuoren viulunsoitonopiskelijan tajuntaan lähtemättömästi! Hamstrasin aikamoisen kokoelman mestarin levytyksiä alkaen 1930 -40 luvulla vaikuttaneen Quintette du Hot club de Francen äänitteistä aina -90 luvulle saakka. Tämä liveäänite on vuodelta-79 Bostonista. Posketon meininki!"

Kuuntele Spotifyssa

---

Päivän levy to 2.4.2020

Janne Jääskeläinen, siviilipalvelusmies
Jaqueline Du Pre & Daniel Barenboim: Beethoven - Cello Sonatas & Variations

"Törmäsin tähän levyyn jo varmaankin kymmenen vuotta sitten jonkin youtube-pätkän kautta. Siinä Du Pre ja Barenboim soittivat viidennen sellosonaatin hidasta osaa, joka oli mielestäni uskomattoman kaunis ja se teki minuun silloin suuren vaikutuksen.  Äänitteellä kuuluu aika paljon kaikenlaisia raapaisuja ja epätarkkuutta, mutta tunnelma on upea. Kaivoin aikani kunnes sain selville miltä levyltä kyseinen taltiointi on ja tilasin levyn sitten saman tien. Olen aina säännöllisin väliajoin palannut kuuntelemaan tätä levyä ja ihastelemaan Jacquelinen ja Danielin  upean luonnollista yhteissoittoa. Live-taltioinnissa kuuluu myös joitain yleisöstä kuuluvia yskäisyjä ja muita ääniä, mikä mielestäni vain lisää hienoa tunnelmaa entisestään."

Kuuntele Spotifyssa 

---

Päivän levy pe 3.4.2020

Rosa Parada, alttoviulu
Morelenbaum²/Sakamoto: Casa

”Valitsin levysuositukseksi Morelenbaum²/Sakamoto trion vuonna 2001 ilmestyneen albumin CASA. Levy tuo mieleeni muistoja lapsuudenkodistani jossa se soi usein viikonloppuaamuisin. Pianisti Ryuichi Sakamoton, laulaja Paula Morelenbaum ja sellisti Jaques Morelenbaum muodostama trio tekee levyllään kunniaa bossa  nova musiikille ja Antonio Carlos Jobimin sävellyksille. Mainiot kamarimusiikilliset sovitukset bossa nova klassikoista yhdistelevät bossan, jazzin ja klassisen musiikin tyylilajeja ja luovat ihmeellisen kauniin, melankolisen ja kaipaavan tunnelman.”

Kuuntele Spotifyssa

---

Päivän levy ma 6.4.2020

Merja Tikkala, taloussihteeri
Hurma: Tango Roxanne & Sinulle ainoa

”Liike on lääke ja mikä onkaan sen parempi lääke kuin tanssi. Siinä yhdistyvät monet ihmisen hyvinvoinnille tärkeät elementit – musiikki, liikunta ja sosiaalinen kanssakäyminen. Tanssi sen moninaisuudessaan sopii kaikille! Kaipuu tanssilavoille on kova, joten oma valintani on tanssiorkesteri Hurma ja sen esittämänä kaksi erilaista tangoa. Voitto Viihdyttäjä 2011- kilpailussa toi Hurman koko kansan tuntemaksi housebandiksi Kesäillan valssi -ohjelmassa. Samaisena vuonna 2011 yhtye palkittiin myös Vuoden tanssittajatulokkaana sekä Vuoden tanssittajana vuonna 2012. Kappaleista oma suosikkini on särmikäs ja intohimoinen Tango Roxanne, joka sopii myös argentiinalaisena tangona tanssittavaksi. Kappaleista toinen, Sinulle ainoa, on lähempänä suomalaista mielenlaatua ja perinteistä suomalaista tangoa. Se julkaistiin syksyllä 2018.”

Kuuntele kappaleet Youtubessa tästä ja tästä

---

Päivän levy ti 7.4.2020

Julius Pyrhönen, kontrabasso, varaäänenjohtaja
Astor Piazzolla: Tango:Zero Hour

"Yksi kuunnelluimmista levyistäni on Astor Piazzollan ja kvintettinsä levy Tango : Zero Hour. Piazzolla halusi kruunata levytysuransa 80-luvun puolessavälissä tekemällä levyn jossa kaikki olisi kohdallaan. Hän oli tehnyt jo kymmeniä äänityksiä, mutta aina hänellä oli jäänyt jotain hampaankoloon kiireestä, äänityksen laadusta tai yhtyeen henkilökemioista johtuen. Tällä kertaa levylle valittiin vain kaikista parhaat kappaleet, joita Piazzolla harjoitteli viikkokaupalla luottosoittajiensa kanssa. Äänitykset tehtiin New Yorkissa aikaa ja rahaa säästämättä. Lopputuloksena levylle saatiin talteen upea kokonaisuus, jossa uuden tangon henki on vahvasti läsnä.

Itse kuuntelin levyä myös opiskelutarkoituksessa. Opettelimme tangoyhtyeellä lukioaikoinani levyn kappaleita mutta kunnollisia nuotteja ei ollut saatavilla mistään. Niinpä teimme omat nuotit levyn perusteella. Levyltä on vaikea valita vain yhtä suosikkia, niinpä suosittelen vain varaamaan kolme varttia kokonaisuuden kuunteluun."

Kuuntele Spotifyssa

---

Päivän levy ke 8.4.2020

Andrei Sytchak, I viulu
Borodin Quartet: Tchaikovsky - Complete String Quartets and Souvenir de Florence

"Kuuntelen musiikkia laidasta laitaan ja suosikkilevyn löytäminen on haasteellista. Sanoisin mieluummin kausilevy.Borodin-kvartetin alkuperäinen kokoonpano ja huippumuusikoilla täydennettynä sekstettiin plus Tsaikovskin Souvenir de Florence, op.70. Siinä tulkinnassa kiehtoo vapaus, romanttinen ote ja soundi-maailma, joka viittaa enemmän live-esitykseen kuin levytykseen."

Kuuntele Youtubessa

---

Päivän levy to 9.4.2020

Ari Hanhikoski, äänenjohtaja, alttoviulu
Rubinstein & Guarneri Quartet: Dvorak Piano Quintet

”Eräs elämys joka jopa vaikutti tulevaisuuteeni on kesältä 1977 Kälviän musiikkileirin opettajien konsertti. Ohjelmassa oli Dvorakin pianokvintetto ja mitkä alttosoolot...Neljä vuotta myöhemmin löysin itseni Tukholmasta, Kälviällä soittaneen mestarin Zahari Tchavdarovin opissa. Sittemmin itsellänikin on ollut onni päästä kyseistä kappaletta Kokkolassa esittämään. ”

Kuuntele Youtubessa

---

Päivän levy ti 14.4.2020


Visa Jämsä, fagotti & nuotistonhoitaja
Mozart: Serenade "Gran Partita"

"Jo noin 15-vuotiaana sain LP-levyn tästä Gran Partitasta ja musiikki vaikutti minuun syvästi. Onnekseni pääsin soittamaan sitä jo nuorena musiikkileirillä. Vielä suurempi elämys oli soittaa teos myöhemmin vuonna 2005 periodi-instrumentein. Gran Partitaa esitetään harvoin. 13-henkisessä yhtyeessä on: 2 oboeta, 2 klarinettia, 2 basettitorvea, 4 käyrätorvea, 2 fagottia ja kontrabasso.

Tämä Frans Brüggenin johtama levytys on vuodelta 1989, jolloin vielä haaveilin osata joskus soittaa Mozartin aikana käytettyjen fagottien kaltaista soitinta. Levy on sikälikin tärkeä minulle, kun siinä on mukana tuleva periodifagottien opettajani. Suosittelen kuuntelemaan varsinkin kolmannen osan, Adagion."

Kuuntele Spotifyssa
Kuuntele Youtubessa

---
Päivän levy ke 15.4.2020
Kati Niemelä, I viulu
Dream Theater: Awake

"Tässä tulis mun levyvinkki. Olen kuunnellut kyseistä bändiä varmaan 30 vuotta, ja tämä on yksinkertaisesti tosi hyvä bändi! Kyseessä on Dream Theaterin levy Awake vuodelta 1994 ja siitä kappale Voices.  Olkaa hyvät!"

Kuuntele Youtubessa

---
Päivän levy to 16.4.2020
Marjukka Puutio, intendentti
Martha Argerich - Live from the Concertgebouw 1978 & 1992

"Ostin tämän levyn heräteostoksena Italian reissulla kesällä 2000 paetessani Milanon tukalaa hellettä ilmastoituun levykauppaan. Itseasiassa levy soi kaupassa taustamusiikkina ja nauliuduin sitä kuuntelemaan. Levyllä on kaksi suurenmoista live-taltiointia ja erityisesti Mozartin pianokonserton nro 25 tulkinta on minusta vailla vertaa: Argerich soittaa vapautuneesti, eloisasti ja puhuttelevasti. Tulkinnassa on hurmaavaa hetkessä elämistä, joka saa hymyn huulille. Levy tuo edelleen joka kuuntelulla iloa arkeeni." 

Kuuntele Spotifyssa

---

Päivän levy ti 21.4.2020
Anna-Leena Kangas, alttoviulu
Sergei Prokofjev Sinfonia nro 5 B-duuri

"Suosittelemani musiikki soi jo 1970-luvulla lapsuudessani Multialla. Toisinaan äiti laittoi nukkumaanmenon aikoihin levyn soimaan kamarissa ja kantta kuvailemalla toivoin usein kyseistä levyä soitettavaksi. Levy ja musiikki oli vuosikymmenet unohduksissa, mutta joitakin vuosia sitten juttu palautui mieleen. Kannen perusteella tunnistin levyn. Kuunneltuani ihastuin uudelleen ja totesin, että onpas loistava teos. Eihän tämä nyt perinteistä lasten unetusmusiikkia ole,  välillä hurjaakin, mutta voi helposti kuvitella, miten hienot maisemat se on aikoinaan pohjustanut öisille mielikuvitusseikkailuille. Prokofjev sävelsi sinfonian 1944 ja johti itse kantaesityksen seuraavan vuoden tammikuussa Moskovassa. Hän piti itsekin teosta parhaana sinfonianaan. On hämmästyttävää, kuinka sellaisessa maailmantilanteessa ahdistavan sodan keskellä on pystynyt luomaan näin elämäniloista ja raikasta musiikkia. Varsinkin toisessa osassa on menoa ja seikkailumeininkiä. Se tarjoilee alusta loppuun herkullisen miellyttäviä rytmisiä sekä soinnillisia yllätyksiä. Minulle koko sinfonian tunnelma on kuin irti maasta kuitenkin välttäen pinnallisuuden sekä menettämättä syvyyttä ja säilyttäen yhteyden olemassa olevaan ja ajattomuuteen. Tällainen musiikki, jos mikä, sopii juuri tähän aikaan ja aivan kenelle vaan."

Kuuntele Youtubessa (taltiointi Lontoon Promsilta 2013, alussa haastattelu, soitto alkaa n. 05.00.)

 

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle