09.04.2018
Meta4 ja KPKO yhdistävät voimansa

- luvassa energiaa ja sointihurmiota, säveltäjäniminä Berg, Janáček ja Mahler

Suomen kansainvälisesti menestynein jousikvartetti Meta4 yhdistää voimansa Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) kanssa konsertissa perjantaina 13.4. Kokkolan Snellman-salissa pidettävä konsertti, Meta4 & Me, sisältää erikoisannoksen energiaa ja sointihurmiota, säveltäjäniminä Alban Berg, Leoš Janáček ja Gustav Mahler.

Vuonna 2001 perustetussa Meta4-kvartetissa soittavat viulistit Antti Tikkanen ja Minna Pensola, alttoviulisti Atte Kilpeläinen sekä sellisti Tomas Djupsjöbacka. Kvartetin kansainvälinen ura käynnistyi Moskovassa vuonna 2004 järjestetyn Dmitri Šostakovitš -kilpailun voitolla. Kvartetti on myös voittanut Joseph Haydn -kamarimusiikkikilpailun Wienissä vuonna 2007 sekä toiminut mm. BBC:n New Generation Artistina vuosina 2008–2010. Kvartetti konsertoi aktiivisesti eri puolilla maailmaa, ja on viime aikoina vieraillut muun muassa Wiener Konzerthausissa ja Lontoon Wigmore Hall:issa. Meta4 on opiskellut Eurooppalaisessa Kamarimusiikkiakatemiassa (ECMA) sekä tehnyt menestyksekkäitä levytyksiä.

Ohjelman punaisena lankana on parisuhteen haavoittuvuus. Jokaisen teoksen taustalla on säveltäjän henkilökohtainen elämäntilanne, jota leimaa kielletty rakkaus. Konsertin avaa Alban Bergin (1885–1935) Kolme osaa Lyyrisestä sarjasta jousiorkesterille.

Wienin toiseen koulukuntaan yhdessä Arnold Schönbergin ja Anton Weberin kanssa lukeutuva Berg on tunnettu mm. käyttämästään kaksitoistasäveltekniikasta. Bergin alun perin jousikvartetille säveltämän Lyyrisen sarjan partituuri on täynnä salaperäisiä vihjauksia säveltäjän ja prahalaisen tehtailijan vaimon Hanna Fuchs-Robettinin täyttymättömästä rakkaussuhteesta.

Konsertin päättää Gustav Mahlerin (1860-1911) Adagio sinfoniasta nro 10. Hänen viimeisestä, keskeneräisestä sinfoniastaan Mahlerin leski julkaisi kaksi osaa säveltäjän kuoleman jälkeen. Ainoastaan ensimmäistä osaa, Adagiota, voidaan pitää täysin autenttisena. Samoin kuin Mahlerin muita myöhäisteoksia, yhdeksättä sinfoniaa ja Das Led von der Erdeä, Adagiota leimaavat mystiset näyt ja alistunut jäähyväistunnelma. Konsertissa kuultava versio on sovitettu jousiorkesterille.

Meta4:in jäsenet johtavat konsertin orkesterin äänenjohtajina. Leoš Janáčekin (1854-1928) Jousikvarteton nro 2, ”Intiimejä kirjeitä” vierailijat kuitenkin esittävät omalla kvartettikokoonpanollaan. Janáček sävelsi toisen jousikvartettonsa vanhoilla päivillä vuonna 1928, muusana toimi nuori Kamila Stösslova. Säveltäjä raportoi teoksestaan ja sen sävellysprosessista rakastetulleen hyvin yksityiskohtaisesti. ja kuulija asetetaan ulkopuolisen tarkkailijan rooliin teoksen paatoksellisten ja intohimoisten paljastusten äärellä. 

Lisää ”paljastuksia” konsertin ohjelmasta ja Meta4:ista yleisö voi kuulla konsertti-introssa klo 18.15 Snellman-salin kahviossa, jolloin musiikin ja pedagogiikan yliopettaja Kirsti Rasehorn haastattelee Meta4:in muusikoita. 

Konserttiin järjestetään edestakainen kuljetus Kaustiselta sekä Pyhäjoen ja Kalajoen suunnalta. Tarkemmat aikataulut ja hinnat löytyvät täältä

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle