11.04.2017
Matteus-passion 1. kertaa Kokkolassa

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) perinteisessä pitkäperjantain konsertissa Kokkolan kirkossa kuullaan tänä vuonna Johann Sebastian Bachin Matteus-passio.

Matteus-passio on oman tyylilajinsa mestariteos, jossa käydään läpi pääsiäisen tapahtumat Jeesuksen Betanian ennustuksesta aina hautaamiseen saakka. Teos on sävelletty kaksoiskuorolle, kaksoisorkesterille, kaksille uruille sekä solisteille.

Pitkäperjantain solistit ovat suoraan huipulta: Anu Komsi, sopraano, Monica Groop, altto, Lasse Penttinen, evankelista, Mati Turi, tenori, Jorma Hynninen, Jeesus ja Riku Pelo, baritoni. Passion johtaa KPKO:n taiteellinen johtaja, maestro Sakari Oramo.

Passioissa kuoroilla on suuri rooli, Matteus-passiossa niitä on kaksi ja ne esittävät ylipappeja, sotilaita tai vihaista kansanjoukkoa, mutta myös kommentoivat kertomusta ulkopuolisena tarkkailijana. Pitkäperjantain ykköskuorona toimii espoolainen, monesti palkittu huippuluokan kamarikuoro EMO Ensemble, jonka valmennuksesta on vastannut Ruut Kiiski. Toisena kuorona esiintyy Mäntykankaan musiikkiluokkien kuoro.

J.S. Bachin passioista pienemmän kokoonpanon vaativaa Johannes-passiota Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri on esittänyt jo monina vuosina, mutta Matteus-passio esitetään nyt ensimmäistä kertaa. Passion teksti on Raamatusta, Matteuksen evankeliumin 26. ja 27. luvuista, luterilaisesta seurakuntavirsistä ja vapaasta hengellisestä runoudesta, jonka on kirjoittanut runoilija Christian Friedrich Henrici.

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle