02.11.2017
Konsertti täynnä kaipausta

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) virittäytyy perjantain konsertissa pyhäinpäivän tunnelmaan. Kapellimestari, cembalisti ja barokkispesialisti Aapo Häkkinen on koonnut ohjelman, jossa vaihtelevat renessanssi, barokki ja aikamme musiikki, orkesteri- ja laulumusiikki sekä erikokoiset yhtyeet. Punaisena lankana eri aikakausien ja tunnelmiltaan erilaisten teosten välillä on ihmisen ikuinen kaipaus. Solistina laulaa kirkasääninen ja ilmaisuvoimainen sopraano Tuuli Lindeberg, joka on maamme kysytyimpiä barokkiajan ja 1900-2000-lukujen laulumusiikin tulkkeja.

Konsertti aloitetaan Arvo Pärtin vuonna 2004 alun perin kuorolle säveltämällä teoksella Da pacem Domine, jonka jälkeen sukelletaan 1500-luvulle Tomas Luis de Victorian valitusvirren tekstiin sävelletyllä O vos omnes. 1500-luvulla pysytään vielä William Byrdin ja John Dowlandin teosten ajan ja siirrytään Antonio Vivaldin sinfonia g-mollin kautta tähän päivään. Anders Hillborg, joka tunnetaan värikkäistä ja ilmaisuvoimaisista orkesteriteoksista, kirjoitti vuonna 2011 hillityt sävelet Gunnar Ekelöfin runoon O dessa ögon.

Tämän jälkeen palataan jälleen historiaan Dietrich Buxtehuden teosten O Gottes Stadt ja g-mollisonaatin myötä. Urkuri ja säveltäjä Buxtehude oli aikansa supertähti, jota niin Bach kuin Händelkin matkustivat kuulemaan.

Konsertti päättyy Antonio Vivaldin upeisiin teoksiin Sinfonia e-mollissa ja In furore iustissima irae, joiden myötä illan tunnelma nousee pimeydestä ja kaipauksesta kohti valoa ja iloa.

Konsertissa kuullaan monia kokoonpanoja: koko Kamariorkesteria, trioa, kvartettoa ja kvintettoa sekä Tea Polson esittämä Matthias Weckmannin urkuteos.

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle