07.05.2018
Kevään korvalla polkaistaan käyntiin

- kolmen konsertin kokonaisuudessa klassikkoja ja helmiä Marko Ylösen valmennuksella

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) on monena vuotena työskennellyt pienkokoonpanoissa kamarimusiikillisten teosten parissa. Tänä vuonna muusikoita saapuu valmentamaan muutaman vuoden tauon jälkeen kamarimusiikin professori, sellisti Marko Ylönen. Työskentelyn lopputulokset ovat kuultavissa tällä kertaa peräti kolmessa konsertissa – KPKO:n ensimmäinen kamarimusiikkifestivaali on syntynyt! 

Luvassa on niin kamarimusiikin merkkipaaluja kuin harvinaisuuksia eri vuosisadoilta. Kokkolan Raatihuoneella kuullaan helatorstaina 10.5. klo 15 Wolfgang Amadeus Mozartin (1756–1791) Jousikvintetto g-molli, jonka Mozart sävelsi oopperansa Don Giovannin aikoihin. Mozartin aikalaiselta, sekä säveltäjänä että nuottikustantajana toimineen Franz Anton Hoffmeisterin (1754–1812) tuotannosta esitetään hänen Kvartettonsa soolokontrabassolle, viululle, alttoviululle ja sellolle nro 2. Erkki Melartinilta (1875–1937) kuullaan hänen Jousitrionsa op.133, yksi aikakautensa suomalaisen kamarimusiikin arvoteoksista.

Perjantai-iltana klo 19 Konservatorion salissa pääsee myös ohjelmien valmennuksesta vastaava sellotaiteilija Marko Ylönen musisoimaan eri kokoonpanoihin. Ohjelmassa on Gustav Mahlerin (1860–1911) yksiosainen a-molli-pianokvartetto, Benjamin Brittenin (1913–1976) Phantasy-kvartetto oboelle ja jousille, Franz Schubertin (1797–1828) Notturno pianotriolle sekä Pjotr Tšaikovskin (1840-1893) Jousikvartetto nro 1. Kyseisessä konsertissa teosten aiheita ja niiden taustoja avaa musiikin ja pedagogiikan yliopettaja Kirsti Rasehorn, joka on orkesterin yleisölle varsin tuttu juontaja mm. orkesterin konsertti-introista.

Perjantai-iltana kamarimusiikista voi nauttia myös konserttisalien ulkopuolella. KPKO:n muusikoita esiintyy silloin ravintola Rojan vapaamuotoisissa Klasari-iltamissa alkaen klo 21.30.

Lauantaina 12.5. Raatihuoneen intiimissä salissa klo 15 kajahtaa harvinaisuus, Franz Schubertin viihdyttävä ja valoisa Oktetto puhaltimille ja jousille. Vuonna 1824 sävelletty, noin tunnin mittainen teos on kreivi ja harrastajaklarinetisti Ferdinand Troyerin tilaama, ja syntyi samaan aikaan Schubertin tunnettujen kamarimusiikkiteosten, kuten d-molli-kvarteton ”Tyttö ja kuolema” kanssa. Okteton esikuvana toimi Beethovenin septetto. Schubertin oktetto esitetään KPKO:n toimesta ensimmäistä kertaa Kokkolassa.

Valmennuksesta vastaava sellotaiteilija Marko Ylönen on menestynyt useissa kansainvälisissä sellokilpailuissa ja esiintynyt solistina niin Suomessa kuin kansainvälisillä maineikkailla konserttilavoilla. Hänellä on läheinen suhde kamarimusiikkiin, jota hän on soittanut eri kokoonpanoissa monien maailman eturivin muusikoiden kanssa. Ylönen toimii tällä hetkellä kamarimusiikin professorina Sibelius-Akatemiassa. Hän on pitkään tehnyt yhteistyötä KPKO:n ja kunniakapellimestari Juha Kankaan kanssa esittäen mm. runsaasti Pehr Henrik Nordgrenin musiikkia. Toukokuun lopulla Ylönen palaa Kokkolaan levyttääkseen Nordgrenin Sellokonserton nro 3 ja teoksen ”As in a dream” orkesterin ja Kankaan kanssa.

 

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle