24.04.2018
Kestoklassikkoja Jan Söderblomin johdolla

- Juonnetussa konsertissa mm. teosarpajaiset

Yleisön toiveita on kuultu! Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) lauantain 28.4. konsertissa kuullaan jousiorkesterimusiikin suosikkiteoksia eri aikakausilta, yhtenä teemana mm. pohjoismainen jousilyriikka. Kapellimestari-viulisti Jan Söderblomin johtama konsertti sisältää myös yllätysmomentteja – esitettäviä teoksia nimittäin myös arvotaan paikan päällä! Juonnetussa konsertissa kuullaan myös orkesterin omia muusikoita solisteina.

KPKO keräsi viime syksynä yleisön musiikkitoiveita lomakkeiden kautta niin konserteissa kuin netissä. Lauantain "Jousimusiikin toivekonserttiin" on valikoitunut musiikkia KPKO:n kantaohjelmistosta – osa esitettävistä teoksista on kuitenkin harvemmin ollut kuultavissa Kokkolan konserteissa viime aikoina.                                                  

Kokkolan Snellman-salissa esitettävän konsertin ensimmäinen puoli sisältää miniatyyrejä pohjoismaisilta säveltäjiltä. Luvassa on tanskalaisen Per Nørgårdin (s. 1932) seesteinen Pastorale, ruotsalaisen Johan Svendsenin (1840-1911) kaihoisa Allt under himmelens fäste sekä 1. osa norjalaisen Edvard Griegin suositusta Holberg-sarjasta. Griegin maanmiehen, Johan Halvorsenin teoksessa Veslemöys sång kuullaan poikkeuksellisesti kontrabassosolistia, kun orkesterin eteen astuu KPKO:n oma kontrabasson 1. äänenjohtaja Oskari Hannula. Jean Sibeliuksen (1865-1957) tuotantoa edustaa ytimekäs Presto

Konsertin kapellimestari Jan Söderblom toimi ennen kapellimestariuraansa viulistina, ja esiintyi varsinkin Uusi Helsinki-kvartetissa sekä solistina niin Suomessa kuin ulkomailla. Söderblom on toiminut useiden orkestereiden vierailevana konserttimestarina, ja soittaa vuodesta 2014 lähtien Helsingin kaupunginorkesterin ensimmäisenä konserttimestarina. Kapellimestarina Söderblom on johtanut niin suomalaisia kuin ulkomaalaisia eturivin orkestereita. Hän on myös johtanut produktioita mm. Tukholman kuninkaallisessa oopperassa ja Suomen Kansallisoopperassa.

Tauon jälkeen kapellimestari ottaa viulunsa käteensä, kun vuorossa on Johann Sebastian Bachin (1685-1750) kuuluisa Konsertto kahdelle viululle d-molli. Söderblom esittää teoksen yhdessä KPKO:n 1. konserttimestari Reijo Tunkkarin kanssa. 

Konsertin päättää Pjotr Tšaikovskin (1840-1893) finaali-osa, Tema russo, Serenadista jousille, op. 48.

Erikoisuutena konsertissa on paikan päällä suoritettava teosarvonta klassisen musiikin supersuosikeista. Palkintona yleisö voi kuulla esim. Johann Pachelbelin Kaanonin tai W.A. Mozartin Eine kleine Nachtmusikin. Yleisöä luotsaa konsertin läpi tv:stä tuttu toimittajaääni, Outi Airola

Yleisölle avautuu jälleen tämän konsertin yhteydessä tilaisuus tulla seuraamaan orkesterin avoimia kenraaliharjoituksia päivällä (klo 12.00-n. 13.30). Kyseessä on aito harjoitustilanne ja yleisön toivotaan saapuvan paikalle klo 11.45. mennessä. 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle