12.02.2019
Harmonikkakonserton kantaesitys ja jousiorkesterihelmiä KPKO:n konsertissa

Perjantaina 15. helmikuuta Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) tarjoilee romanttisia jousiorkesteriteoksia Tomas Djupsjöbackan johdolla. Luvassa on myös maailman ensiesitys, kun Veli Kujalan uusi harmonikkakonsertto kantaesitetään, solistina harmonikkataituri Petteri Waris. Yle radio 1 lähettää Kokkolan Talviharmonikan ohjelmaan kuuluvan konsertin suorana.

KPKO osallistuu perinteisesti Kokkolan Talviharmonikka -festivaaliin noin joka toinen vuosi, tällä kertaa orkesteria johtaa myös sellistinä ja kamarimuusikkona tunnettu Tomas Djupsjöbacka. Meta4-kvartetista ja Chamber Orchestra of Europen riveistä tuttu Djupsjöbacka on valmistunut Sibelius-Akatemian orkesterinjohdon luokalta, mutta hän pääsi jo opiskeluaikoina johtamaan maineikkaita orkestereita. 

Konservatorion salissa esitettävän konsertin avaa Richard Straussin (1864–1949) alun perin puhaltimille sävelletty Serenadi Es-duurissa, op. 7. Yksiosainen, sonaattimuotoinen teos on luonteeltaan idyllistä ja kauniisti kaartuilevaa musiikkia, jossa voi aistia Brahmsin vaikutusta. Tässä konsertissa Serenadi kuullaan sovituksena jousiorkesterille. 

Kantaesityksenä konsertissa saa Veli Kujalan (s. 1976) harmonikkakonsertto Shape-Shifter (2018), joka on Kokkolan Talviharmonikan ja KPKO:n yhteistilaus. Myös ansioituneena harmonikkataiteilijana ja -opettajana tunnettu Kujala on säveltänyt niin soolo-, kamarimusiikki- kuin orkesteriteoksia. Harmonikkakonsertosta ja sen nimestä Kujala kertoo: ” Jossain vaiheessa sävellysprosessia tajusin, että vanha ajatukseni harmonikasta eräänlaisena ’sointivärikameleonttina’, joka pystyy sulautumaan luontevasti lähes kokoonpanoon kuin kokoonpanoon, pätee siihen myös soolosoittimena. /…/…alun jousiorkesteriin sulautumaan pyrkivästä harmonikasta kehittyy erilaisten muodonmuutoksien kautta lopulta ekstroverttisen virtuoosinen solisti.”

Solistina esiintyy nuori harmonikkataituri Petteri Waris. Hän on opiskellut harmonikansoittoa Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa sekä Essenissä Folkwang Universität der Künste:ssä, jossa hän tällä hetkellä viimeistelee Konzertexamen-jatko-opintojaan. Waris on esiintynyt sekä solistina että kamarimuusikkona useilla kansainvälisillä festivaaleilla sekä osallistunut lukuisiin kilpailuihin kotimaassa ja ulkomailla. Vuonna 2015 hän voitti yhden merkittävimmistä kansainvälisistä harmonikkakilpailuista Saksan Klingenthalissa. Keväällä 2016 Waris sai ensimmäisen palkinnon arvostetussa, kaikille instrumenteille avoimessa Folkwang Preis -kilpailussa Essenissä.

Konsertti päättyy Johannes Brahmsin (1833–1897) G-duuri-jousisekstettoon. Teos valmistui v. 1864–65. Luultavasti sen tekeminen kesti useamman vuoden ajan, sillä sen taustaan liittyy suhde, joka Brahmsilla oli erääseen Agathe von Sieboldiin vuonna 1858. Luullaan, että Brahms sävelsi sekstettoaan katumuksesta matalamielisen käyttäytymisensä takia.  Agathen nimi esiintyy seksteton ensimmäisessä osassa, pian sivuteeman jälkeen, nuotein A-G-A-D-H-E. Konsertissa kuultava versio sekstetosta on orkestroitu jousiorkesterille.  

Konsertti järjestetään yhteistyössä XXI Kokkolan Talviharmonikan kanssa. Konsertti alkaa klo 19.00, ja se lähetetään suorana Yle radio 1:n kautta. Yleisöä pyydetään radioinnin takia olemaan hyvissä ajoin paikalla.

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle