12.09.2018
Foley-konsertto ja italialaista elokuva-musiikkia

Perjantai-iltana 14.9. on luvassa harvinaista herkkua, kun Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) odotettu elokuvamusiikkikonsertti Cinema vihdoin kajahtaa Kokkolan Snellman-salissa. Ohjelmassa on niin italialaista elokuvamusiikkia, Hitchcockin Psykon tutut sävelet kuin Sami Klemolan Konsertto foley-artistille ja kamariorkesterille. Solistina on itseoikeutetusti Kokkolan kansainvälinen foley-mestari, Heikki Kossi. Konsertti on osa Kokkolan Kinojuhlien ohjelmaa. 

Konsertin johtaa kapellimestari Jukka Iisakkila, joka työskentelee kapellimestarina niin kotimaassa kuin myös ulkomailla; hän tekee säännöllisesti yhteistyötä mm. Tapiola Sinfoniettan ja Tanskan radion sinfoniaorkesterin kanssa. Iisakkila on työskennellyt useiden koti -ja ulkomaisten artistien kanssa sekä instrumentalistina että säveltäen ja sovittaen niin populaarimusiikkia, viihdemusiikkia, klassista kuin jazzmusiikkia. 

Konsertin avaa intensiivinen ja ihon alle menevä Bernard Herrmannin Sarja jousiorkesterille Alfred Hitchcockin elokuvasta Psyko. Psykon ”suihkukohtauksesta” tuttua musiikkia seuraa Sami Klemolan (1973-) Konsertto foley-artistille ja kamariorkesterille. Foley-tehosteet ovat käsityönä elokuvaan tehtäviä äänitehosteita. Palkitulle kokkolalaiselle foley-artisti Heikki Kossille omistettu teos on kantaesitetty Avanti!:n ja Kossin toimesta Porvoon suvisoitossa vuonna 2017. 

Konsertin jälkipuolella mennään italialaisen elokuvan tunnelmalliseen maailmaan. Luvassa on muun muassa elokuvamusiikkilegenda Nino Rotan musiikkia elokuvista Kummisetä, La Strada ja Amarcord sekä Ennio Morriconen musiikkia elokuvasta Cinema Paradiso. Sokerina pohjalla kuullaan vielä Naisen tuoksu -elokuvasta tuttu tango Por una cabeza (Carlos Gardel) sekä teemat elokuvista La vita é bella (Nicola Piovani) sekä Il Postino (Luis Bacalov). Konsertin elokuvista Amarcord ja Cinema Paradiso nähdään myös osana Kokkolan Kinojuhlien ohjelmaa. Cinema-konsertin juontaa Kokkolan oma elokuva-asiantuntija ja -kriitikko Hannu Björkbacka.

KPKO osallistuu tänä syksynä valtakunnalliseen Taidetestaajat-projektiin. Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin rahoittaman sekä Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton koordinoiman hankkeen kautta maan kaikki 8.-luokkalaiset saavat nauttia kulttuurielämyksistä. Näin ollen Snellman-sali täyttyy torstaina ja perjantaina nuorista kuulijoista, joille Iisakkila ja orkesteri esittelevät ”Äänien ihmeellistä maailmaa”. Taidetestaajat-konserttien ohjelmassa on Klemolan foley-konserton lisäksi Mozartin, Griegin ja Vivaldin musiikkia. 

Perjantain Cinema-konsertti järjestetään yhteistyössä Kokkolan Kinojuhlien kanssa, tuotantoa on ollut mukana tukemassa 120-vuotisjuhlavuottaan viettävä Kokkola-lehti. Konsertti alkaa poikkeuksellisesti tällä kertaa jo klo 18.00, ja konserttia edeltävä intro-tilaisuus alkaa jo klo 17.15. Outi Airolan haastateltavana ovat silloin kapellimestari Jukka Iisakkila, konsertin solisti, foley-artisti Heikki Kossi sekä säveltäjä Sami Klemola. 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle