06.02.2019
'Eroica' ja huippuluokan käyrätorvisti perjantain konsertissa

- Sakari Oramon kauden viimeinen konsertti Kokkolassa

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) suosittu Beethoven-sarja jatkuu perjantaina 8. helmikuuta, jolloin Kokkolan Snellman-salissa kajahtaa 3. sinfonia. Konsertissa kuullaan myös suomalaista uutta musiikkia sekä romanttinen käyrätorvikonsertto, solistina huippuluokan käyrätorvisti Englannista. 

KPKO:n taiteellisen johtajan, kapellimestari Sakari Oramon taiteellinen johtajuus tulee päätökseen kesällä 2019. Beethoven 3 -konsertti onkin hänen viimeinen Kokkolassa tällä kaudella. KPKO:n ja Oramon yhteistyö jatkuu myös taiteellisen johtajuuden päätyttyä, ja Beethoven-sarjasta Oramo johtaa myös Beethoven 7 -konsertin 10.1.2020.  

Kokkolan Snellman-salissa järjestettävän konsertin avaa Osmo Tapio Räihälän (s. 1964) jousiorkesteriteos Stream (2017), minkä hän on säveltänyt kollegansa ja ystävänsä Jovanka Trbojevićin muistolle. Myös musiikkitoimittajana tunnettu Räihälä on synesteetikko, joka kertoo kokevansa musiikin visuaalisena taiteena ja kuvataiteet vastaavasti yhtenä musiikin muodoista. Säveltäjä kertoo, että teos sai alkunsa pietarilaisessa sairaalassa: ”Nukutettuna leikkauspöydällä tulin tietoiseksi, että minua operoitiin – anestesia oli kai hetken aikaa liian kevyt. Se ei sattunut, mutta näin ääniä, joita en ollut ennen nähnyt, ja kuulin vaihtuvissa väreissä muuttuvia hahmoja, joita en ollut ennen kuullut. En osaa kuvailla tuota kokemusta pelkillä sanoilla.” 

Viikonloppuna Kokkolassa järjestettävien Suomen Käyrätorviklubin Torvipäivien kunniaksi kuullaan konsertin solistina maailmanluokan käyrätorvensoittajaa; Martin Owen toimii BBC:n sinfoniaorkesterin soolokäyrätorvistina ja esiintyy myös solistina ja kamarimuusikkona eri puolilla Eurooppaa. Hän myös opettaa arvostetuissa opinahjoissa. KPKO:n kanssa Owen esittää Richard Straussin (1864–1949) Käyrätorvikonserton nro 2 Es-duuri. Teos kuuluu Straussin myöhäistuotantoon – Strauss oli säveltäessään teoksen vuonna 1942 78-vuotias – mutta on musiikillisesti lähempänä Mozartin ja klassismin henkeä kuin esimerkiksi Wagnerin maailmaa. Teos on käyrätorvikirjallisuuden keskeisimpiä ja esitetyimpiä konserttoja. 

Ilta huipentuu Ludwig van Beethovenin (1770–1827) 3. sinfoniaan. Beethoven sävelsi ’Eroican’, sankarillisen sinfoniansa 32-vuotiaana, vuosina 1803-04. Alun perin Napoleonille omistettu teos mullisti koko klassisen musiikin maailman niin sisällöllään kuin mittasuhteillaankin.

Illan taiteilijoita voi tavata klo 18.15 alkavassa konsertti-introssa, jossa heitä haastattelee Kirsti Rasehorn. Kysymyksiä voi esittää joko paikan päällä tai ennakkoon lähettämällä ne osoitteeseen orch@kamariorkesteri.fi.  

Laajamittaista vuosille 2018-2020 sijoittuvaa Beethoven-projektia voi seurata myös KPKO:n ohjelmistokoordinoijan ja 1. soolosellistin, musiikin tohtori Lauri Pulakan ylläpitämästä Beethoven-blogista: kpko-beethoven-projekti.blog.

Konsertin tukija on Keskipohjanmaa-lehti.

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle