05.02.2020
Beethovenin sello-piano -tuotantoa uudessa kamarimusiikkisarjassa

- Lauri Pulakka ja Kirill Kozlovski esittelevät ”klassisen Beethovenin” su 9.2.

Ludwig van Beethovenin juhlavuotta – tänä vuonna on kulunut 250 vuotta säveltäjämestarin syntymästä – juhlitaan paitsi Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) ensi syksynä huipentuvalla sinfonia-konserttisarjalla myös tuomalla esiin Beethovenin kamarimusiikkia. Uudessa Beethoven ja sello -kamarimusiikkisarjassa KPKO:n sellistit esittävät Beethovenin sello-piano -tuotantoa kolmen konsertin verran. Sunnuntaina 9.2. Kokkolan Raatihuoneella kuullaan ensimmäinen konsertti.

Beethoven ja sello I -konsertissa kuullaan pelkkää Beethovenia ja teemana on ”klassinen Beethoven”. Muusikkoina esiintyvät KPKO:n 1. soolosellisti ja orkesterin ohjelmistokoordinoija Lauri Pulakka ja pianisti Kirill Kozlovski.

Lauri Pulakan pitkän linjan muusikkouden täydentävät Sibelius-Akatemian tohtoritutkintoon johtaneet perusteelliset opinnot. Pulakka soittaa myös Kokkola-kvartetissa ja Barocco Boreale -yhtyeessä. Barokkimusiikkia hän soittaa myös The Jones Bandissa Kreeta-Maria Kentalan ja Mitzi Meyersonin kanssa. Kirill Kozlovski on opiskellut pianonsoittoa Valko-Venäjän Musiikkiakatemiassa, Sibelius-Akatemiassa ja Wienin musiikkiakatemiassa. Myös Kozlovski on v. 2017 valmistunut musiikin tohtoriksi. Kozlovski on menestynyt kotimaisissa ja kansainvälisissä pianokilpailuissa sekä levyttänyt niin soolo- kuin liedohjelmistoa.

Ludwig van Beethoven (1770-1727) oli ensimmäinen ja lähes ainoa klassisen kauden säveltäjä, joka sävelsi sellomusiikkia olematta itse soittimen taitaja. Aiemmin pianolle ja jollekin toiselle instrumentille sävelletyt sonaatit olivat yleensä ennemminkin teoksia pianolle ja säestävälle soittimelle. Asetelma muuttui Beethovenin teosten myötä, ja etenkin hänen myöhäisissä sellosonaateissaan sello on musiikillisen vuoropuhelun tasavertainen osapuoli.

Sonaatti F-duuri op. 5 pianolle ja sellolle syntyi vuonna 1796 Beethovenin vieraillessa Preussin sellistikuningas Fredrik Vilhelm II:n luona Berliinissä, jonka hovissa myös ranskalaiset Duportin sellistiveljekset vaikuttivat. Beethovenin varhaiskaudelta ovat myös variaatioteokset 12 variaatiota Mozartin Taikahuilu-oopperan teemasta ”Ein Mädchen oder Weibchen” op. 66 sekä 12 variaatiota Händelin Judas Maccabeus -oratorion teemasta (WoO 45).

Beethoven palasi pianon ja sellon yhdistelmään vuonna 1815, jolloin hän sävelsi Sonaatin pianolle ja sellolle C-duuri, op. 102 /1. Tässä vaiheessa hän oli edennyt myöhäisen tyylinsä kynnykselle, ja tässä sonaatissa kuuleekin esimerkkejä uudesta, entistä sisäistyneemmästä tyylistä.

Beethoven ja sello -kamarimusiikkisarja jatkuu pe 15.5. Beethoven ja sello II -konsertilla. Vuorossa silloin ovat KPKO:n 2. soolosellisti Janne Virkkala ja pianisti Joel Papinoja, jolloin Beethovenin teokset saavat seuraa kansanmusiikista vaikutteita saaneista teoksista. Beethoven & sello III kuullaan syksyllä, jolloin muusikkoina ovat Ulla Lampela ja Sonja Fräki.

Beethoven ja sello I
su 9.2.2020 klo 15.00 Raatihuone, Kokkola
Liput: 20/15/10 €, osta lippu tästä. Konsertti on osana KPKO:n kevätkautta, huom: kamarimusiikkikonsertit eivät kuitenkaan sisälly kausikorttiin.

 

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle