14.08.2019
Beethovenia, laulusolisteja ja naissäveltäjiä syyskaudessa

- Malin Bromanin kausi taiteellisena johtajana alkaa

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) syyskausi on ovella ja luvassa on herkullisia hetkiä musiikin rakastajille: syyskauteen kuuluu niin sinfonisia konsertteja, jousiorkesteriohjelmiston helmiä kuin kamarimusiikillista ohjelmaa. Esiin tällä kaudella nousevat myös naissäveltäjät eri aikakausilta. Uuden kauden kera alkaa myös viulisti Malin Bromanin odotettu taiteellinen johtajuus. Kausikortit ovat olleet myynnissä koko kesän, yksittäiset konserttiliput tulevat myyntiin torstaina 15.8.

Orkesterin uusi taiteellinen johtaja, ruotsalaissyntyinen Malin Broman, on kansainvälisesti arvostettu solisti, kamarimuusikko ja orkesterinjohtaja. Syyskauden aikana hän johtaa orkesteria kahdessa konsertissa Kokkolassa (Syyskauden avauskonsertti 13.9. ja Ranskalainen ilta 15.11.) sekä vierailuilla Pietarsaaressa ja Oulaisten musiikkiviikolla. KPKO vierailee syksyn mittaan myös Kannuksessa, Kauhavalla sekä Lappajärvellä ja Nivalassa. 

Orkesterin edessä nähdään jatkossakin korkeatasoisia vierailevia solisteja ja johtajia. Beethoven-sarja jatkuu sinfonioilla 5 ja 6 arvostetun kapellimestarin John Storgårdsin johdolla. Konsertissa 29.11. hän esiintyy lisäksi viulusolistina esittäessään Beethovenin romanssit viululle ja orkesterille, jotka toimivat ns. alkupaloina sinfonioille.  

Suurempaa orkesterisointia pääsee ihailemaan myös 5.10. kun Snellman-salin lavalle nousee Kokkolan Orkesteri, esittäen mm. Brahmsin Sinfonian nro 2 Jan Söderblomin johdolla. 

Viime vuosien ns. kevyemmän klassisen musiikin konsertit ovat olleet suuria yleisömenestyksiä. Tämän syksyn viihteellisempää puolta edustaa ”So in love..” -konsertti 25.10., jossa orkesteri esittää suosittuja musikaali- ja elokuvasävelmiä kapellimestari Kirmo Lintisen johdolla. Solistina esiintyy sopraano Angelika Klas.   

Barokin ajan musiikista saadaan nauttia cembalisti-urkuri Petteri Pitkon johtamissa konserteissa, joissa vanha musiikki vuorottelee uudemman, pyhäinpäivän tunnelmaan sopivan musiikin kanssa (31.10.-1.11.). 

Muita yleisölle entuudestaan tuttuja kapellimestarinimiä tulevalla kaudella ovat Anna-Maria Helsing (28.9.), Tuomas Hannikainen (6.12.) ja Tomas Djupsjöbacka (19.-20.12.).  Ensi kertaa KPKO:ta johtaa käyrätorvistina tunnettu Jozsef Hars marraskuisilla RUSK-festivaaleilla Pietarsaaressa.   

Solisteina syksyn mittaan kuullaan seuraavia taiteilijoita; pianisti Paavali Jumppanen (13.-14.9.), viulisti Rebecca Roozeman (5.10.). saksofonisti Jukka Perko sekä klarinetisti Christoffer Sundqvist (22.11.). 

Laulusolisteja on syyskaudella poikkeuksellisen suuri määrä: Angelika Klasin lisäksi syyskaudella kuullaan mm. baritoni Aarne Pelkosta (28.9.), joka kantaesittää Outi Tarkiaisen teoksen ’Naarasäiti’ version kamariorkesterille ja baritonille. Sopraano Helena Juntunen esittää itsenäisyyspäivän konsertissa 6.12. Merikannon lauluja sekä Aulis Sallisen Eino Leinon runoon perustuvan teoksen ’Kamarimusiikki IX’. Myös maakunnan omia kultakurkkuja, sopraano Virva Puumalaa (19.-20.12.) sekä sopraano Minna-Leena Lahtea ja baritoni Hannu Niemelää (7.9.) kuullaan syksyn vierailukonserttien solisteina. KPKO:n perinteisessä joulukonsertissa Kokkolan kirkossa 14.12. vierailee renessanssimusiikkiin erikoistunut lauluyhtye Lumen Valo.

KPKO:n ohjelmistosta löytyy tänä syksynä teoksia naispuolisilta, mutta kuitenkin eri aikakausia edustavilta säveltäjiltä; Outi Tarkiaisen (s. 1985) teoksia kuullaan konserteissa 28.9. ja 22.11., Sofia Gubaidulinan (s. 1931) Pyhäinpäivän konsertissa 31.10.-1.11. ja Lili Boulangerin (1893-1918) Ranskalaisessa illassa 14.-15.11. 

Myös kamarimusiikkikonsertteja kuullaan syyskauden ohjelmistossa; KPKO:n muusikoista koostuva yhtye esittää kamarimusiikkia ranskalaisten elokuvien innoittamana 15.9. Kokkolan Työväentalolla (konsertti järjestetään yhteistyössä Kokkolan kinojuhlien kanssa). Hans Gálin (1890-1987) kamarimusiikkia sisältävän levyn julkistamiskonsertti pidetään puolestaan Kokkolan Raatihuoneella 13.10., esiintyjinä KPKO:n sooloalttoviulisti Hanna Pakkala ja ystävät.

Luentosarja Beethovenin sinfonioista jatkuu syksyllä, kun musiikkitoimittaja Minna Lindgren vierailee Raatihuoneella 24.11. Orkesterin yleisötyö tavoittaa myös nuoret koululaisille suunnatulla projektilla ”Pastoraalia pienimmille”. Myös 8.-luokkalaisille suunnattu Taidetestaajat-hanke jatkuu. Snellman-salin konserttien yhteydessä järjestetään jälleen Lapsiparkki 3-10 -vuotiaille ja illan teemoihin yleisön johdattaa Kirsti Rasehorn Konsertti-introissa, joissa myös illan taiteilijoita haastatellaan. Orkesteri jalkautuu jälleen työpaikoille, laitoksiin sekä kaupungille. Orkesterin avoimien ovien päivää vietetään pe 6.9., jolloin KPKO:n tukikohtana toimiva Kokkolan Raatihuone soi. Kokkolassa ja Soiten alueella käyttöön tulevalla Kaikukortilla - jonka tavoitteena on parantaa taloudellisesti haastavassa tilanteessa olevien nuorten, aikuisten ja perheiden mahdollisuuksia osallistua kulttuurielämään – pääsee syksystä lähtien myös KPKO:n kausikonsertteihin.  

Kausikortit ovat olleet myynnissä koko kesän, ja erilliset konserttiliput tulevat myyntiin torstaina 15.8. Lippuja saa netistä www.lipputoimisto.fi, orkesterin toimistosta (auki ke-pe klo 12-16) sekä Lipputoimiston ja Ticketmasterin jälleenmyyjiltä kautta maan. 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle