26.11.2018
Beethoven-sarja jatkuu Oramon johdolla

- Sibeliuksen virtuoosiset humoreskit tulkitsee Tami Pohjola

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) suursatsaus, Beethoven-sinfonioiden konserttisarja, jatkuu lauantaina 1.12. Kokkolan Snellman-salissa. Sakari Oramon johtamassa konsertissa kuullaan myös ranskalaisen barokkisäveltäjä Jean-Féry Rebelin Les Elémens sekä Jean Sibeliuksen Kuusi humoreskia, jonka solistina esiintyy nuori viulistilahjakkuus Tami Pohjola

Beethoven 2 -konsertin päänumerona on Ludwig van Beethovenin (1770—1827) Toinen sinfonia D-duuri vuodelta 1802. Toinen sinfonia on hyvä esimerkki Beethovenin musiikin klassis-romanttisista piirteistä. Muotonsa tasapainoisuuden ja sävelkielensä kirkkauden puolesta se jatkaa Mozartin ja Haydnin perinnettä, mutta dynaamisten kontrastien ja odottamattomien modulaatioittensa puolesta se on aidon beethoveniaaninen. Beethoven koki näihin aikoihin kovia tunnemyrskyjä mm. etenevän kuuroutensa takia, elegisiä sävyjä ei sinfoniassa kuitenkaan juuri voi havaita.

Konsertin avaa Jean-Féry Rebelin orkesterisarjalla Les Elémens (Alkuaineet) vuodelta 1737. Sarja edustaa uudenlaista, lähes sinfonista ja kuvailevaa sarjatyyppiä, jossa eri soitinryhmät vuorotellen tulkitsevat neljää alkuainetta. Teos alkaa kunnon rytinällä alkukaaoksesta. Seuraavissa tanssillisissa osissa kuvaillaan vivahteikkaasti neljää elementtiä.

Illan solistiksi saapuu nuori viulistilahjakkuus Tami Pohjola. Vuonna 1996 syntynyt Pohjola nousi yleisön tietoisuuteen voitettuaan Kuopion viulukilpailun 2015. Hän esiintyi samana vuonna KPKO:n solistina Helsingin vierailukonsertissa. Pohjola opiskelee tällä hetkellä Münchenin musiikki- ja teatterikorkeakoulussa Mi-kyung Leen luokalla. Pohjola tulkitsee Kokkolassa Sibeliuksen Kuusi Humoreskia op. 87 & 89. Vuosina 1917-18 sävelletyt Humoreskit ovat kauniit, lyyriset ja aidon viulistiset.

Oramo, Pohjola ja KPKO ehtivät Beethoven 2-konsertin valmistelujen lisäksi esiintyä kahdessa koululaiskonsertissa perjantaina 30.11. Snellman-salilla. Kyseessä on valtakunnallinen Taidetestaajat-projekti, jolloin maan kahdeksasluokkalaiset saavat nauttia kulttuurielämyksistä. Tällä kertaa KPKO:n Taidetestaajat-konsertit ovat ruotsinkielisiä; ”På resa med superstjärnorna” -konsertit vievät Pohjanmaan ruotsinkieliset kahdeksasluokkalaiset Sibeliuksen, Beethovenin sekä Mozartin musiikin maailmaan. 

Orkesterin taiteellinen johtaja Sakari Oramo johtaa harvoin Suomessa, mutta johtaa oman orkesterinsa Beethoven-sarjasta peräti neljä konserttia. Seuraava maestro Oramon johtama konsertti Kokkolassa on Beethoven 3 pe 8.2.2019. Laajamittaista vuosille 2018-2020 sijoittuvaa Beethoven-projektia voi seurata myös KPKO:n ohjelmistokoordinoijan ja 1. soolosellistin, musiikin tohtori Lauri Pulakan ylläpitämästä Beethoven-blogista: kpko-beethoven-projekti.blog.

Tami Pohjolan ja kapellimestari Sakari Oramon kuulumisia maailmalta voi kuulla Kirsti Rasehornin juontamassa konsertti-introssa Snellman-salin kahviossa klo 18.15.

Lauantain Beethoven 2 -konserttiin järjestetään edestakainen konserttimatka Pyhäjoen ja Kalajoen kulttuuritoimien kanssa. Tarkka aikataulu.

 

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle