27.11.2019
Beethoven-konserttisarja jatkuu 5:nnen ja 6:nnen sinfonian merkeissä

- kapellimestarina ja viulusolistina maestro John Storgårds

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) suosittu Beethoven-konserttisarja on jo edennyt viidenteen ja kuudenteen sinfoniaan. Perjantaina 29.11. ”Kohtalonsinfonia” ja ”Pastoraalisinfonia” kuullaan Kokkolan Snellman-salissa kapellimestari John Storgårdsin johdolla.

Ludwig van Beethovenin (1770-1827) viides ja kuudes sinfonia kantaesitettiin samassa konsertissa Theater an der Wienissä 22. joulukuuta vuonna 1808. Vaikka sinfoniat ovat olemukseltaan lähes toistensa vastakohtia, säveltäjä työskenteli niiden parissa osittain samanaikaisesti ja ne jopa esitettiin konsertissa käänteisessä järjestyksessä, niin myös tässä KPKO:n konsertissa. 

Beethoven, suuri luonnon ystävä, haki inspiraatiota kuudenteen sinfoniaansa - lisänimeltään 'Pastoraalisinfonia' - maaseudun luonnosta ja rauhasta. Hän määritteli sinfonian olemuksen teoksen alaotsikossa seuraavasti: ”Muisto maalaiselämästä. Enemmän tunteen ilmaisua kuin maalailua.” Silti viisiosaisessa sinfoniassa on selvää luonnonäänten jäljittelyä ja sävelmaalailua, selvimpinä esimerkkeinä toisen osan lopun linnunlaulu ja myrskyä kuvaava osa. 

Viides sinfonia ja erityisesti sen aloitus lienee yhdeksännen sinfonian finaalin pääteeman ohella Beethovenin tunnetuin aikaansaannos. Beethovenin kerrotaan kuvailleen teoksen avaavaa aihetta sanoilla ”näin kohtalo kolkuttaa ovelle”. Sinfonia on myös kokonaisrakenteeltaan vaikuttava, matkatessaan alun maanisesta c-mollista lopun riemuitsevaan C-duuriin. Nimitys 'Kohtalonsinfonia' on siis osuva myös teoksen kokonaisuuden kannalta.

Kokkolan Snellman-saliin usean vuoden tauon jälkeen saapuva John Storgårds on Suomen menestyneimpiä kapellimestareita. Lapin kamariorkesterin taiteellinen johtaja on johtanut ansioituneimpia orkestereita ympäri maailmaa. Hän toimi pitkään Helsingin kaupunginorkesterin päävierailijana ja ylikapellimestarina. Storgårds on tätä nykyä BBC Philharmonic Orchestran Chief Guest Conductor, ja toimii päävierailijana Ottawassa National Arts Center Orchestrassa. Storgårds työskentelee säännöllisesti myös Münchenin kamariorkesterin kanssa orkesterin taiteellisena partnerina.

Viulistina uransa aloittanut Storgårds toimii vielä aktiivisesti viulistina ja kamarimuusikkona – Kokkolassa hän esiintyy paitsi kapellimestarina myös viulusolistina. Johdantoina sinfonioihin Storgårds esittää Beethovenin Romanssit nro 1 ja 2 viululle ja orkesterille.

Storgårds kertoo kuulumisiaan ja keskustelee esitettävistä sinfonioista klo 18.15 alkavassa konsertti-introssa. Kysymyksiä voi esittää joko paikan päällä tai ennakkoon sähköpostitse: orch@kamariorkesteri.fi. Myös 3-10 -vuotiaille suunnattu lapsiparkki palvelee konsertin ajan (maksu 5 €/lapsi).  

Konserttiin järjestetään edestakainen konserttikyyti Pyhäjoelta, Kalajoelta, Himangalta ja Lohtajalta, lisätiedot.

Laajamittainen, vuosille 2018-2020 sijoittuvaa Beethoven-projekti, sisältää sinfonioiden konserttisarjan lisäksi myös muuta oheistoimintaa: ”Pastoraalia pienimmille” -yleisötyön puitteissa KPKO on syksyn mittaan järjestänyt osallistavia työpajoja Kokkolan kakkosluokkalaisille, jossa oppilaat ovat tutustuneet Beethovenin 6:nteen sinfoniaan. Pastoraalia pienimmille huipentuu to 28.11. Hollihaan koululla järjestettävään konserttiin, jossa oppilaat pääsevät kuulemaan ”Pastoraalisinfonian” osia suuren orkesterin soittamana, niinikään John Storgårdsin johdolla. 


Beethoven-projektiin ja tulevan ohjelman teemoihin voi tutustua myös KPKO:n ohjelmistokoordinoijan ja 1. soolosellistin, musiikin tohtori Lauri Pulakan ylläpitämästä Beethoven-blogista: kpko-beethovenprojekti.blog.

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle