10.12.2018
Barokin aarioita ja rakastettuja joululauluja KPKO:n joulukonsertissa

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) joulukonsertissa soi lauantaina 15.12. barokin ajan aariat, joulukonsertot sekä perinteiset suomalaiset joululaulut. Kokkolan kirkossa pidettävän konsertin johtaa konserttimestarin paikalta barokkispesialisti Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, solistina esiintyy tenori Juho Punkeri.

Konsertin ohjelman on laatinut Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch, joka toimii konsertin johtaja-viulistina. Kaakinen-Pilch on tehnyt yhteistyötä KPKO:n kanssa monesti ja on suosittu barokkijohtaja niin suomalaisten kuin ulkomaisten orkestereiden keskuudessa. Tällä hetkellä hän toimii vanhan musiikin professorina Krakovan Musiikkiakatemiassa sekä viulunsoiton lehtorina Tampereen Ammattikorkeakoulussa. Hän myös opettaa barokkiviulun soittoa mm. Sibelius-Akatemiassa. 

Illan solisti, tenori Juho Punkeri, on niittänyt mainetta erityisesti vanhan musiikin ja liedin tulkkina. Hän esiintyy aktiivisesti mm. Suomalaisen barokkiorkesterin ja Helsingin Barokkiorkesterin solistina sekä omin resitaalein mm. pianisti Maritta Mannerin kanssa. Yhdessä he voittivat Helsinki Lied -kilpailun vuonna 2015.

KPKO:n joulukonsertteihin on jo monta vuotta kuulunut Arcangelo Corellin (1653–1713) Joulukonsertto, (concerto grosso op. 6/8). Tänä vuonna kuullaan sen lisäksi myös Giuseppe Torellin (1658–1709) Joulukonsertto (concerto grosso, op. 8/6). Corellin aikaisemmin säveltämät concerto grossot ovat todennäköisesti toimineet Torellin konserttojen esikuvina. 

Georg Friedrich Händelin (1685–1759) tunnetuimmasta teoksesta, oratoriosta Messias kuullaan resitatiivi ’Comfort ye’ ja aaria ’Ev’ry valley’. Pifa on samasta oratoriosta oleva tunnelmallinen soitinsävellys, joka kuvaa paimenten jouluyötä. 

Johann Sebastian Bachin (1685–1750) rakastetusta Jouluoratoriosta esitetään aaria tenorille ja kahdelle viulusoololle ’Ich will nur dir zu Ehren leben’. Bachilta kuullaan myös resitatiivi ’Der Heiland ist gekommen’ ja aaria ’Komm, Jesu, komm zu deiner Kirche’ kantaatista nro 61. 

Ranskalaista joulubarokkia edustaa Marc-Antoine Charpentierin (1653–1713) Noëlit. Charpentier, ranskalaisen barokin suurimpia nimiä, käytti aikansa suosittuja joulumelodioita eri yhteyksissä; kaikki konsertissa kuultavat neljä soitinversiota ovat hänen vuonna 1690 ilmestyneestä kokoelmastaan ’Noëls pour les instruments’. 

Sokerina pohjalla kuullaan tietenkin myös rakastetuimpia joululaulujamme, kuten Sylvian joululaulu, Varpunen jouluaamuna, Arkihuolesi kaikki heitä sekä Hiljaa hiljaa helkkyellen

 Konsertti Kokkolan kirkossa alkaa klo 19.

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle