15.01.2019
Ahon kantaesitys ja Mozartia Nordgren-konsertissa

- KPKO ja Juha Kangas muistavat edesmennyttä kotisäveltäjäänsä konsertilla la 19.1.

Tammikuun 19. päivänä tulee kuluneeksi 75 vuotta säveltäjämestari Pehr Henrik Nordgrenin (1944—2008) syntymästä. Tapauksen johdosta Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) kunnioittaa pitkäaikaista kotisäveltäjäänsä konsertilla, jonka ohjelma rakentuu Nordgrenin omasta ja hänelle läheisestä musiikista. Konsertin johtaa itseoikeutetusti kunniakapellimestari Juha Kangas

Pehr Henrik Nordgrenin pitkäaikainen yhteistyö Juha Kankaan ja orkesterin kanssa oli ainutlaatuisen tiivis ja läheinen, vertaansa vailla koko Suomen musiikin historiassa. Kantaesityksiä kertyi 1970-luvulta yli 20, joista monet ovat keskeisiä niin Nordgrenin tuotannossa kuin suomalaisessa jousiorkesterikirjallisuudessa. KPKO on myös levyttänyt suuren osan Nordgrenin teoksista. 

Kokkolan Snellman-salissa järjestettävä konsertti on saanut otsikkonsa konsertissa kantaesitettävästä teoksesta: lauantaina ensiesityksensä saa Nordgrenin ystävän, Suomen huomattavimpiin nykysäveltäjiin kuuluvan Kalevi Ahon (s. 1949) teos Kirje tuolle puolen. Säveltäjä kertoo itse: ”Teos on ikään kuin abstraktia kirjeenvaihtoa, jossa ’tämän puolelta’ esitettyihin musiikillisiin kysymyksiin vastataan ’tuolta puolen’. Kysymyksiä esittävät aluksi sooloviulu, ja myöhemmin koko viulu- tai alttoviuluryhmä, ja kysymyksiin vastaa aluksi selloryhmä myöhemmin kontrabassojen tukemana.”

Nordgrenin omasta tuotannosta kuullaan kaksi teosta. Koko maailma valittanee op 26 b perustuu vanhaan lapualaiseen kansankoraaliin. Konsertissa kuultava versio on vuodelta 1974. TRANSE-CHORAL op. 67 vuodelta 1985 on säveltäjän keskeisimpiä teoksia. Nordgren avasi teoksen nimeä vuonna 2005: ”Ranskalainen sana transe tarkoittaa pelkoa, ymmärrystä/aavistusta ja transsia, kun taas niinikään ranskaksi kirjoitettu choral tarkoittaa tietenkin koraalia. Teos koostuu näillä nimillä varustetuista osista; väliviiva edustaa osien välissä olevaa hiljaista taukoa.” 15 jouselle sävelletty TRANSE-CHORAL edustaa monen mielestä Nordgrenin parhaimmistoa, mm. Kalevi Aho on sanonut: ”Yksi suomalaisen musiikin hienoimmista kirkastumisen hetkistä sisältyy sävellyksen loppuun, jossa valovoimainen duurisointu murtuu lopulta esiin ahdistuksen voittaen, elämän 'lian' puhdistaen.”

Vastapainona kuullaan Wolfgang Amadeus Mozartin (1756—1791) valoisa Es-duuri-pianokonsertto KV 449 vuodelta 1784, jota säveltäjä luonnehti kirjeessä isälleen ”aivan erikoiseksi”. Sen solistina toimii arvostettu virolaislähtöinen pianisti Kalle Randalu, joka onkin tunnettu varsinkin Mozart-tulkinnoistaan. Randalu on palkittu useissa merkittävissä kansainvälisissä pianokilpailuissa ja on tehnyt yhteistyötä merkittävien orkestereiden ja kapellimestareiden kanssa. Nykyisin Kalle Randalu asuu Saksassa ja hän toimii solistin uransa ohella pianonsoiton professorina Karlsruhen musiikkikorkeakoulussa. 

Konsertti sisältää myös Johann Sebastian Bachin (1685—1750) aarian ‘O Mensch, bewein’ dein’ Sünde groß’ Orgelbüchlein-kokelmasta. Esitettävän jousiorkesteriversion on sovittanut Max Reger. Koraali liittyy Jeesuksen kärsimykseen ja kuolemaan.

Konsertin yhteydessä julkistetaan myös KPKO:n ja Juha Kankaan uusin Nordgren-levy, ”As in a dream”(Alba). Solisteina levyllä soittavat Marko Ylönen, sello, Lilli Maijala, alttoviulu ja Olivier Thiery, kontrabasso. Kapellimestari Kankaan, solisti Randalun ja säveltäjä Ahon ajatuksia voi kuulla klo 18.15 järjestettävässä konsertti-introssa, jolloin heitä haastattelee Kirsti Rasehorn. Kysymyksiä voi esittää joko paikan päällä tai ennakkoon lähettämällä ne osoitteeseen orch@kamariorkesteri.fi. 

Yleisöllä on myös mahdollisuus tulla seuraamaan Kankaan ja orkesterin työskentelyä avoimiin kenraaliharjoituksiin. Kenraalin ensimmäinen puoli alkaen klo 12 on avoin yleisölle. Kuulijoita pyydetään olemaan paikalla hyvissä ajoin.    

Konserttiin järjestetään edestakainen konserttimatka Kaustiselta. Linja-auto lähtee klo 17.15 Pelimannitorilta (8 €). Kyytiin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon mutta konserttilippu on hyvä varata etukäteen. Matkan järjestää Kaustisen kunta, Perhonjokilaakson Osuuspankki ja KPKO.

 

Siirry "Ajankohtaista"-sivulle