Levyarvostelut

 

 

 

 

 

 

 

As in a dream 
Marko Ylönen
Lilli Maijala
Olivier Thiery
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Juha Kangas
(Alba ABCD 435)

"...nu är det hederskapellmästaren Kangas själv som dirigerar den musik han känner bättre än någon annan och som han har arrangerat med vördnad och stor precision. /../ Konserterna är musikaliska samarbeten på en nivå som många orkestrar bara kan drömma om."

Kaj Ahlsved, Österbottens tidning 6.2.2019

 

Absoluuttinen mutta ilmeisen tummasävyinen musiikki ja jousiorkesterin sointi ovat pääosassa, ja luottomuusikoiden pakoton soitto antaa synkällekin musiikille luontevuutta ja lohdullisuutta. Marko Ylönen on juuri oikea sellisti muotoilemaan Nordgrenin tiivissointisia melodiakaarroksia, ja kolmas sellokonsertto tuntuu merkkiteokselta./.../Levyn huippukohtana hahmottuu sello-piano -kappale As in a dream, jonka piano-osuuden Juha Kangas on sovittanut jousille. Versio on uskollinen Nordgrenin ilmaisulle, ja samaan aikaan ystävän kunnianosoitus.  " 


Kare Eskola, Yle:n uudet levyt 15.1.2019


 

 

 

 

 

A Finnish Elegy 
Jari Valo
Jukka Harju
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Juha Kangas
(Alba ABCD 425)


"Levyn mestariteos on neljäs viulukonsertto vuodelta 1994, joka on parhaita alan suomalaisia luomuksia./.../Nyt Jari Valo ja Juha Kankaan johtama Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri menevät tulkinnassaan pidemmälle. Dynaamisessa loistossaan ja emotionaalisessa syvyydessään se edustaa keskipohjalaisten pitkän Nordgren-tradition huippua./.../ Orkesteri esittelee [Rock score op. 100:n] tekstuurin erittäin selkeästi, ja sävelmien luonne muuttuu aavemaisesta eleganttiin ja rouhevaan." 

Harri Kuusisaari, Rondo nro 11/2018


"Jollain merkillisellä konstilla viulisti Jari Valo pystyy kaikista matkan rähjääntymisistä huolimatta pitämään toivoa yllä. Loppu tarjoilee seesteisen loppuratkaisun, jonka hohtama melankolinen valo on kenties kauneinta, mitä PH:n kynästä olen kuullut."

Mikko A. Himanka, Keskipohjanmaa 3.11.2018

"Solisterna,/../ är hemma i den strävt vemodia nordgrenska klangvärlden i sina respektive konserter och står för utmärkta insatser. /.../ 'Rock score' är ett av MÖK:s säkraste kort och alltid en upplevelse att höra live. Men kombinationen Nordgren, MÖK och Juha Kangas sviker definitivt inte på skiva heller."

Kaj Ahlsved, Österbottens tidning 28.10.2018 


"Om Nordgrens musik borde sammanfattas i ett ord är "elegisk" onekligen det adjektiv som ligger närmast till hands. Svårmodig och mörkstämd, om än sällan en strimma av hopp förutan."

Mats Liljeroos, Hufvudstadsbladet 10.10.2018


"Viisi tähteä Nordgren-levylle – tämän radikaalin säveltäjän musiikkia on vaikea ohittaa
PEHR HENRIK Nordgrenin (1944–2008) musiikilla on väkevä kyky liikuttaa, ja aivan erityisesti Juha Kankaan johtaman Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin soittamana."/.../"Ken joutuu Nordgrenin musiikille alttiiksi, ei voi sitä olankohautuksella ohittaa."

Jukka Isopuro, Helsingin sanomat 9.10.2018

"Plastisesti muotoiltu, kansanmusiikkiin vilpittömästi ja tyylikkäästi viittaileva, tunneavaruudeltaan laaja ja jousitekstuureiltaan monipuolinen kappale [Rock Score] innoittaa Juha Kankaan orkestereineen hallittuun ja äärimmäisen värikkääseen tulkintaan."
/.../
"Jousiorkesterisoinnin mestarillinen hallinta leimaa myös levyn päätösteosta, käyrätorvikonserttoa. Nordgren käyttää käyrätorvea hyvin ymmärtäväisesti, ja solisti Jukka Harju tuntuu nauttivan henkevästä ja lohdullisesta vuoropuhelusta jousiorkesterin kanssa. Kappaleessa on niin paljon siniseksi sävyttyvää syyskauneutta, että Nordgrenin säveltäjäkuva tämänkin levyn myötä laajenee ja lavenee, ja seuraavaa levyä odottaa taas innolla."

Kare Eskola, Yle:n Uudet levyt, 9.10.2018  

 

 

 

 


Evocation
 
Kokkola-kvartetti;
Reijo Tunkkari, Annica Brännkärr,
Hanna Pakkala, Lauri Pulakka. 
Eija Kankaanranta
Marko Ylönen
Janne Virkkala

(Alba, ABCD 421)

"Ja Marko Ylönen toteuttaa kirjoitetun syvällisesti antaen siihen upeasti soivalla sellollaan rutkasti umaamia. Levyn päättävä jousikvintetto antaa tuta sekä hiljaista rupattelua että äärimmäistä revitystä". 

Mikko A. Himanka, Keskipohjanmaa 3.11.2018 "This chronological trawl through some of the chamber works of Pehr Henrik Nordgren (1944–2008) not only marks the tenth anniversary of his early death (he was only 64); it reminds us of what we are missing through the absence of his music from standard concert life."/.../"One imagines that Nordgren would have been thrilled by the playing of the Kokkola Quartet and their guests; he might even have approved the occasional rough touch in the String Quartet and Quintet as evidence of their commitment."

Martin Anderson, Finnish Music Quarterly 25.5.2018

 

Tuore cd sisältää hienon kattauksen Nordgrenin ilmaisuvoimaista kamarimusiikkia. /.../ Levyn ehkäpä vaikuttavimmat hetket koetaan Marko Ylösen taiturillisesti soittamassa Sellosonaatissa sekä Kokkola-kvartetin ja sellisti Janne Virkkalan esittämässä Jousikvintetossa."

Sampsa Heiniö, Turun Sanomat, 19.7.2018


"Nordgrenin kolmas jousikvartetto (1976) saa ensilevytyksensä, ja se aloittaa levyn vahvan utuisella tunnelmalla". 

Samuli Tiikkaja, Helsingin sanomat, 17.7.2018

 

"Kamariorkesterin sisällä kuunteluun ja reagoimiseen perustuva kamarimusiikillinen perinne ja omien sointi-ihanteiden vaaliminen ovat kuitenkin jatkuneet aintulaatuisen tiiviinä, mikä selittää sen, että uuden kokoonpanon soitto on kuin perinteikästä kvartettia kuuntelisi./.../ Sonaatissa soolosellolle (1999) uhmaa henkivä paatos ja sisäänpäin kääntyminen taas muodostavat jänniteparin, joista Marko Ylönen kokoaa huikean draaman."

Harri Kuusisaari, Rondo 6/2018


"Ylönen bjuder på en sonat med eftertryck och den inledande satsen 'Evocation', är nästan messiaensk i sin intensitet./.../ Avslutande Stråkkvintetten op. 110 (2000) där Kokkola-kvartetten förstärks med cellisten Janne Virkkala är skivans mest kraftfulla helhet och Nordgren på sitt allra föraste."

Kaj Ahlsved, Österbottens tidning 30.5.2018


"Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin jäsenistä koostuva Kokkola-kvartetti /.../ soittaa voimaperäisesti ja antaumuksella." 

Aki Yli-Salomäki, Yle Uudet Levyt 17.4.2018

 

 

 

 

 

 

Dedicated to 
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Juha Kangas, joht.

(Alba, ABCD 414)

"Orkesteri hyrisee ja kiihtyy tarvittaessa Ferrarin tavoin perustajansa käsissä".

Risto Nordell, Suomen kuvalehti nro 18/2018

"Suomessa on muutama korkealle kansainväliselle tasolle yltävä orkesteri. Yksi niistä on KPKO, jonka soitossa on ainutlaatuista suoruutta ja tinkimättömyyttä."

Jukka Isopuro, Helsingin Sanomat, 1.11.2017

"Så framstår skivan till syvende och sist som en rätt optimal provkarta över MÖK:s samtidsmusikalista ambitioner, vilket sannerligen inte vill säga litet.

Mats Liljeroos, Hufvudstadsbladet, 4.10.2017

"Juha Kangas ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri ovat tehneet itselleen musikantin, kosiskelemattoman käyntikortin, josta sietää olla ylpeä."

Ville Komppa, Yle Uudet levyt, 29.9.2017

 

 

 

 

 

 

 

Reflections of a River Valley 
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Juha Kangas, joht.
Anu Komsi, sopraano
Meeri Pulakka, sopraano
Monica Groop, mezzosopraano
Reijo Tunkkari, viulu
Kirill Kozlovsky, piano
Tero Tavaila, piano
Aglepta-kuoro, joht. Malin Storbjörk
Pulakka-kvartetti (Timo Pulakka, huilu, Pekko Pulakka, viulu, Hajnalka Standi, alttoviulu, Lauri Pulakka, sello)

(Alba, ABCD 404)

"Juha Kankaan johdolla Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri osuu musiikin tunnelmaan pettämättömästi."

Jukka Isopuro, Helsingin Sanomat, 5.7.2017


"...levylle on saatu monipuolinen ja tasokas tulkitsijakaarti KPKO:n soittajien kautta Monica Groopiin ja Anu Komsiin. Samalla joukko Kokkolaan linkittyviä kamarimuusikoita pääsee loistamaan edukseen teemaan sopivassa saumassa."

Mikko A. Himanka, Keskipohjanmaa, 8.10.2017

"...Alba-yhtiön syksyn alussa julkaisema Fordell-potretti on saatu mallikkaaseen kuntoon lähes pelkillä miniatyyreillä."/.../ "Albumissa ilahduttaa heti alkuun sen vahvan keskipohjalainen esittäjistö, vaikka muusikoita on iso nippu ja vieläpä ajallisesti leveähköltä levytysperiodilta. Jokaisella esiintyjällä onkin vähintään pienen mutkan kautta suhde maakuntaan." 

Tatu Tamminen, Yle Uudet levyt, 8.12.2017

 

 

 

 

 

 

 

Storm - Fear 
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Juha Kangas, joht.
Henri Sigfridsson, piano
Monica Groop, mezzosopr.

(Alba, ABCD 399)

"Juha Kankaan johtamalle Keski-Pohjanmaan kamariorkesterille Nordgren on sydämen musiikkia, ja soitto sen mukaista. Tyypillisen tiheät, jankkaavat jousitekstuurit soivat hyytävän tehokkaasti, mikrotonaalisuus on viritetty kohdalleen ja energialataus kantaa."

Kare Eskola, Yle uudet levyt 4.11.2016


"Nordgren käsittelee pianoa niin rikkaasti, ettei vasenkätisyys tule edes mieleen rajoitteena. Tatenon lailla oikean käden kunnon kanssa kamppaillut Henri Sigfridson soittaa täyteläisellä otteella ja maanisesti kertojan päärooliin tempautuen, ja Juha Kankaan johtama Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri soi täynnä villiä alkuvoimaa ja kolkkoa, aavemaista värinää." /.../ "Sigfridson takoo ihmeitä kuin seppä Ilmarinen, ja Kankaan orkesteri soi loistonsa huipulla."

Harri Kuusisaari, Rondo 12/2016


"Keski-Pohjanmaan kamari­orkesteri soittaa Juha Kankaan johdolla erinomaisesti."

Samuli Tiikkaja, Helsingin Sanomat, 23.11.2016


"Das Resultat aus der engen Kooperation und Kangas’ unbestechlichen Gespür für den Ausgleich zwischen horizontalem (Melodie) und vertikalem (Harmonie) Druck, für Bogen und Phrasierung sowie für die Korrelation des Ganzen als Einheit ist schlichtweg überwältigend."

Oliver Fraenzke, The-new-listener.de, tammikuu 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

Favourit English Strings 
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri
Sakari Oramo, joht.
(Alba, ABCD 387)

"Tulkinnat ovat kauttaaltaan hienoja. Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri ja Oramo tulkitsevat Britteniä sähäkästi ja Elgaria romanttisen kauniisti. Gerald Finzin Romanssissa on elgarilaista kauneutta, kun taas Frank Bridgen teoksista kuulee linjan hänen sävellysoppilaansa Brittenin tuotantoon."
Samuli Tiikkaja, Helsingin Sanomat 10.8.2016
"Täytyy myöntää, että yleensä lähden kuuntelemaan BEnjamin Brittenin, Edward Elgarin, Gerald Finzin ja Franck Bridgen musiikista koostuvaa ohjelmaa haukotuksiin valmistautuen, mutta nyt jo alku säpsähdyttää aistit valppaimmilleen, ja sellaisena ne pysyvät koko levyn ajan."/.../"Sakari Oramo tekee keskipohjalaisten aknssa brittimusiikille saman kuin taannoin C.P.E. Bachin musiikille monet palkinnot voittaneella levyllään: terävöittää dynaamiset kontrastit äärimmilleen ja tunkeutuu jokaiseen karaktääriin kuin suurennuslevyn kanssa."/.../"Levy on huippuluokkaa paitsi soiton, myös muhkean äänityksensä ansiosta. Harvoin keskipohjalaisten sellot ja bassot ovat soineet niin purevina kuin tuottaja Simon Fox-Gálin Kokkolan Snellman-salissa marraskuussa 2014 johtamassa äänityksessä."
Harri Kuusisaari, Rondo 7/2106
"KPKO ja Sakari Oramo jatkavat onnistuneiden levytysten sarjaa englantilaisella jousimusiikilla."/.../"Favourite English Stringsissä on jokaisen kappaleen kohdalla selvästi pyritty löytämään sen sujuvin tulkintatyyli ja henki. En ihmettele enää, että britit syytävät jatkuvasti Sakari Oramolle palkintojaan."
Elina Salin, Keskisuomalainen 6.8.2016 & Savon Sanomat 9.8.2016
"Benjamin Brittenin Muunnelmia Frank Bridgen teemasta rävähtää käyntiin: viulut kiipeävät korkealle valkohehkuisina, alhaalla murisevat kontrabassot, pizzicatot sivaltavat kuin piiskat. Sointi on iso ja voimakas. Mutta, mutta? Keski-Pohjanmaan kamariorkesterissa on vain 19 jousisoittajaa. Kontrabassoja on kaksi. Mistä syntyy tämä huikaiseva, erotteleva, syvä ja painava vaikutelma? Se syntyy tietysti soittajista ja kapellimestari Sakari Oramon tulkinnasta, joka ottaa löysät pois."
Jukka Isopuro, audiovideo.fi
"Boasting vivid sound and truthful balance, this Alba release certainly merits investigation."
Andrew Achenbach, Gramophone

"Tulkinnat ovat kauttaaltaan hienoja. Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri ja Oramo tulkitsevat Britteniä sähäkästi ja Elgaria romanttisen kauniisti. Gerald Finzin Romanssissa on elgarilaista kauneutta, kun taas Frank Bridgen teoksista kuulee linjan hänen sävellysoppilaansa Brittenin tuotantoon."

Samuli Tiikkaja, Helsingin Sanomat 10.8.2016


"Täytyy myöntää, että yleensä lähden kuuntelemaan Benjamin Brittenin, Edward Elgarin, Gerald Finzin ja Franck Bridgen musiikista koostuvaa ohjelmaa haukotuksiin valmistautuen, mutta nyt jo alku säpsähdyttää aistit valppaimmilleen, ja sellaisena ne pysyvät koko levyn ajan."/.../"Sakari Oramo tekee keskipohjalaisten kanssa brittimusiikille saman kuin taannoin C.P.E. Bachin musiikille monet palkinnot voittaneella levyllään: terävöittää dynaamiset kontrastit äärimmilleen ja tunkeutuu jokaiseen karaktääriin kuin suurennuslevyn kanssa."/.../"Levy on huippuluokkaa paitsi soiton, myös muhkean äänityksensä ansiosta. Harvoin keskipohjalaisten sellot ja bassot ovat soineet niin purevina kuin tuottaja Simon Fox-Gálin Kokkolan Snellman-salissa marraskuussa 2014 johtamassa äänityksessä."

Harri Kuusisaari, Rondo 7/2106


"KPKO ja Sakari Oramo jatkavat onnistuneiden levytysten sarjaa englantilaisella jousimusiikilla."/.../"Favourite English Stringsissä on jokaisen kappaleen kohdalla selvästi pyritty löytämään sen sujuvin tulkintatyyli ja henki. En ihmettele enää, että britit syytävät jatkuvasti Sakari Oramolle palkintojaan."

Elina Salin, Keskisuomalainen 6.8.2016 & Savon Sanomat 9.8.2016


"Benjamin Brittenin Muunnelmia Frank Bridgen teemasta rävähtää käyntiin: viulut kiipeävät korkealle valkohehkuisina, alhaalla murisevat kontrabassot, pizzicatot sivaltavat kuin piiskat. Sointi on iso ja voimakas. Mutta, mutta? Keski-Pohjanmaan kamariorkesterissa on vain 19 jousisoittajaa. Kontrabassoja on kaksi. Mistä syntyy tämä huikaiseva, erotteleva, syvä ja painava vaikutelma? Se syntyy tietysti soittajista ja kapellimestari Sakari Oramon tulkinnasta, joka ottaa löysät pois."

Jukka Isopuro, audiovideo.fi


"Boasting vivid sound and truthful balance, this Alba release certainly merits investigation."

Andrew Achenbach, Gramophone

 

 


 
Silent moods 
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri,
Juha Kangas, joht.
Marko Ylönen, sello
(Alba, ABCD 380)


"Sympaattinen piirre Keski-Pohjanmaan kamariorkesterissa on, ettei se ole koskaan hyljeksinyt helppotajuisempaakaan jousilyriikkaa, joka usein pohjautuu kansansävelmiin. Uusin levy sisältää kansallisromanttista idylliä ja hiljaista, melankolista tuumiskelua, ryyditettynä kirpeämmillä rytmisillä kappaleilla."/.../ "Tällainen karkkiohjelma vaatii esityksiltä suura vivahteikkuutta ja vilpittömyyttä, ja sitä keskipohjalaisilta löytyy."

Harri Kuusisaari / Rondo nro 11, 2015


"Levy tunkee erilaisten Mielenrauha-levyjen joukkoon, mutta on kuitenkin profiililtaan selvästi korkeampi, joten mahtaakohan onnistua. Juha Kangas on laskeutunut kunniapaikaltaan korokkeelle tätä levyä tekemään. Hyvä niin, sillä tällaisen musiikin hän taitaa. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri vastaa hänen pyyntöönsä omalla, korkealla tasollaan."

Ilkka Ylönen / Muusikko nro 10, 2015

"Pohjoisen kuulas ja surumielinen laulu soi Juha Kankaan johtamana Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin lyyrisessä kokonaisuudessa." /.../ "Kiinnostavasti valitut teokset johdattelevat kuulijan tuttujen säveltäjänimien lisäksi harvemmin kuultujen mestarien äärelle. Virolaisen Eduard Ojan kolmiosainen pohdinta Vaikivad meeleolud (Silent Moods) (1930)  kiteyttää tiivistetyssä, sisäänpäin kääntyneessä ilmaisussaan tasapainoisen kokonaisuuden. Aarre Merikannon Serenade (1914) soi elegantin vahvasti ja vapaasti solisti Marko Ylösen ja orkesterin saumattomassa yhteistyössä."

Pauliina Rahiala / Turun sanomat 12.10.2015 

"Lyhykäisistä teoksista kasattu äänite vaatii erityistä huolellisuutta, ettei kokonaisuus hajoakäsiin. Juha Kankaan tyylitaju hänelle omimmassa alagenressä ei kuitenkaan petä. Jälkimaku on mehukkaan kiinteä,..." 

Mikko A. Himanka / Keskipohjanmaa 13.9.2015

"MÖK rör sig mot mera lyrisk-idylliska stämningar i serenaderna Lars-Erik Larssons nyklassiska "Liten serenad" görs alldeles briljant och blir tillsammans med Aarre Merikantos "Serenade" , med Marko Ylönen som utmärkt cellosolist, några skivans höjdpunkter. Med Einar Englunds dunkla "Serenata" går MÖK  på djupet och i andante-satsen skymmer det till ordentligt./.../ "Tjajkovskijs betydligt mer kända "Elegie" görs snyggt på slutet och avslutar en synnerligen fin och genomtänkt samling."

Kaj Ahlsved / Österbottens tidning 6.9.2015  

"Tiivis jousisoinnin ja laajahkon väripaletin ohella Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteria sopii ylistää ohjelmiston tuntemuksesta./.../Kapellimestari Juha Kangas orkestereineen mitä ilmeisimmin rakastaa juuri tätä ohjelmistoa, koska soittoa sävyttää henkilökohtaiselta tuntuva rakkaus."

Kare Eskola, Yle Uudet levyt, 28.8.2015
C.Ph.E. Bach: Sinfoniat Wq 182
 
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri,
Sakari Oramo, joht.
(Alba, ABCD 374)

EMMA 2015 - Vuoden klassinen albumi 2015!


"KPKO soittaa sinfoniat hienosti henkiin ja antaa todellisen todistuksen oman korkeatasoisuutensa lisäksi nimenomaan jousisinfoniasta tasavertaisena tyylimuotona sinfonian rinnalla. Tässäkin tapauksessa pieni on suurta."

Veikko Marjamäki / Synkooppi op. 117, 2014

"Oramo makes the most of the heightened dynamic contrasts the music requires, and the Ostrobothnian Chamber Orchestra - one of the best string orchestras in Europe - respond to his direction with lightning precision."

MA / Finnish Music Quarterly 1-2, 2015

"The Finnish Ostrobothnian Chamber Orchestra has developed over 40 years from a student orchestra to one of the most polished and expressive professional ensembles I've come across. Their ensemble is immaculate, their intonation superb - but above all their liveliness and panache is exactly what's needed for these exhilarating pieces."
Performance * * * * * 
Recording * * * * *

George Platt / BBC Music Magazine, Feb 2015


"...neatly detailed playing that would be the envy of many chamber orchestras. Recommended."

Early Music, Dec. 2014 

"The first notes grab you, and the extremes of contrast from the Ostrobothnian Chamber Orchestra create by turns symphonic tumult and the lightest of finesse."

Dominy Clements / Musicweb International

"Ribban är högt satt men ändå lockar Oramo fram musiken lekfullt enkelt./.../ Det går helt enkelt inte att värja sig för MÖK och Oramos så frejdiga musicerande."

Kaj Ahlsved / Österbottens tidning 16.11.2014

"...taiteellinen täysosuma: soitto on ällistyttävää, ja tulkinnat tarjoavat musiikista uuden, radikaalin kuvan./.../ Rikasta äänitystä myöten levy on Carl Philipp Emanuel Bachin juhlavuoden tähänastisia huippukohtia."

Harri Kuusisaari / Rondo nro 11/14 (Kuukauden levy)


"Sakari Oramo lyö lisää löylyä näihin sävelleikkeihin, dynamiikka venyy molemmista päistään, monenlaiset artikulaatiot kukkivat, tempolliset valot ja varjot saavat elää omaa elämäänsä./.../ Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri soittaa koko osaamisensa kyllyydestä."

Ilkka Ylönen / Muusikko 10/2014

"Mellersta Österbottens kammarorkester är med sina frejdiga tag och musikantiskt jordbundna spel den optimala ensemblen för denna frejdigt musikantiska och inte så litet intrikata musik. Orkesterns nytillträdde chefsdirigent Sakari Oramo tycks vara på samma våglängd som både Bach och sina entusiastiska musiker och den fräscht vibratofria klangen tillför det robusta helhetsintrycket en extra dos stringens."

Mats Liljeroos / Hufvudstadsbladet 8.10.2014

"Tässä saumassa kamariorkesterimme pääsee rokkaamaan imulla, johon ainakin ensi kuuntelulla jää pahasti nalkkiin. Oramo terästää kyllä orkesterin löpöä ilokaasulla. Hän alleviivaa paksulla tussilla, kääntää nyanssit ääriasentoihin eikä kursaille turhia tempojen kanssa. Jos johonkin, niin tähän musiikkiin se sopii mainiosti."

Mikko A. Himanka / Keskipohjanmaa 4.10.2014

"Sakari Oramon johtaman Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin soitto on oma henkeäsalpaava lukunsa. Kahdestakymmenestä soittajasta säteilee pakahduttavan mehukkaasti äänitettynä häikäilemätön, sähköinen lataus."

Jukka Isopuro / Helsingin sanomat 1.10.2014

"Kun Sakari Oramon hienostunut, aristokraattinen eurooppalaisuus yhdistyy Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin vahvaan pelimannihenkeen ja rentoon muusikkouteen, syntyy kokonaisuus, joka on täynnä soittamisen riemua, nopeaa reagointia ja jäntevää fraseerausta."

Risto Nordell / Yle Uudet levyt 1.10.2014

Poema 
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri,
Juha Kangas, joht.
Marko Ylönen, sello
(Alba, ABCD 372)

"POEMA ei selvästikää rajoitu pelkästään uusien teoksen esittelyyn ja vanhojen julkituontiin, vaan omaa pyrkimyksen neljän eri teoksen kollaasiin ja niiden keskinäiseen keskusteluun. Neljä eri säveltäjää lähestyy tällä levyllä jousiorkesteria ja ennen kaikkea selloa. Jokaisella on oma ajatuksensa lopputuloksesta, ja näin syntyy hieno yhteiskuvaus monesta tyylistä, mikä tekee levystä nautinnollisen kokemuksen kuulijalle."

Veikko Marjamäki / Synkooppi, op. 117, 2014

"Tulkinta etenee yhtenä intensiivisenä kaarroksena, solisti ja orkesteri soittavat kuin yhteistä instrumenttia."

Harri Kuusisaari / Rondo nro 2, 2015


"The sense of the unexpected and the demand for focus and concentration from the listener is equally rewarded with corners of passion and various forms of emotional connection. "

Dominy Clements / MusicWeb International, January 2015

"Esitykset ovat intensiivisiä ja innostavia."

Lauri Kilpiö / Suomen Kuvalehti 50, 2014

"Ytterspåren på skivan tilltalar mig allra mest, framför allt Salmenhaaras suggestivt vackra Poema där Ylönens cellofrasering nästan gör en andlös. Endast hederskapellmästare Juha Kangas får lockat fram ett sådant här djup i MÖK-klangen."

Kaj Ahlsved / Österbottens tidning 16.11.2014

"Ylösen ja orkesterin kaihossa on erityistä suoruutta ja rehellisyyttä, joka jättää kuulijan tunteelle tilaa. "


Helvi Kangas / Keskisuomalainen 9.11.2014

".../ Ylösen sellismi (on) ihailtavaa ja nautittavaa kautta linjan. Myös KPKO on tehtäviensä tasalla, niin kuin aiemmilakin Alba-levytyksillään."

Erkki Lehtiranta / Minä Olen 4, 2014

"Suomalaisen jousiorkesterimusiikin tulkkina Juha Kankaan, /.../, johtama Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri on ydinalueellaan."

Jukka Isopuro / Helsingin sanomat 8.10.2014

"...en lika utsökt varierad som dramaturgiskt välfungerande helhet med inhemsk musik för cello och stråkar."

Mats Liljeroos / Hufvudstadsbladet 8.10.2014

"Tummat ja läpitunkevat maut ovat olleet taajaan läsnä etenkin Juha Kankaan luotsaamissa produktioissa, ja tuore Poema asettuu luontevasti tähän jatkumoon."

Mikko A. Himanka / Keskipohjanmaa 4.10.2014

"The Ostrobothnian Chamber Orchestra never fails to live up to the high expectations it has time and again created in its recording history. The gritty, rhythmic Ostrobothnian material now finds its equal in cellist Marko Ylönen, whose virtuosity is not confined solely to surface treatment."

Finnish Music Quarterly, FMQ

"Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri puhuu pessimististä, tunteikasta jousiorkesterisatsia äidinkielenään, mikä kuuluu soinnin kantavuutena ja kirkkautena pahoissakin ryteiköissä. Yhtä välttämätön levyn kokonaistunnelmalle on Marko Ylösen ytimekäs sellosointi, joka syttyy kuumaan lieskaan jos säveltäjä vähänkin puhaltaa."

Kare Eskola / Yle Uudet levyt 10.9.2014

 

 

 

 

 

 

Epifania
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri,
Juha Kangas, joht.
(Alba, ABCD 355)

"This spectacular showcase of four world premiere recordings from Finland's Ostrobothnian Chamber Orchestra is an awesomely-recorded demonstration of its skills."

Laurence Vittes / review in AUDIOPHILE AUDITION, April 26, 2014


"...Mitä olisikaan suomalainen taidemusiikin äänilevytuotanto ilman Juha Kankaan ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin levyjä, jotka tosin menestyvät myös maailmalla mitä parhaiten. Eikä ihme, sillä Kokkolassa on vuosikymmenten saatossa kehitetty omaperäinen sointi, joka yhdistää hienostuneella tavalla eurooppalaisen kamariorkesterin kultivoituneen soinnin Pohjanmaan pelimanniperinteeseen..."

 

 

Risto Nordell / YLE Uudet levyt 6.9.2014

...Teräväsykkeiset spektrisoinnut avautuvat ja sulkeutuvat viuhkamaisesti, heijastekuviot ponnahtelevat ympäriinsä, matalat pizzicatot kumahtelevat isona tuulikanteleena. Loistokas esitys ja äänitys silaavat näytöksen..."

Jukka Isopuro / Helsingin Sanomat 11.9.2013

...Ehkä eniten tukkani alle jäi touhuamaan Helena Tulven L’ombre derrière toi eli Varjo takanasi. Mielikuvitusta kiihottava kähinä saa korvat hörölleen siksi, kunnes kolmen gamban ja orkesterin tihenevä hippaleikki on jo korvien välissä kihelmöimässä..."

Mikko A. Himanka / Keskipohjanmaa 19.9.2012

"...Återigen påminns man om MÖK:s och inte minst Juha Kangas roll som förnyare, förädlare och dokumenterare av nutida konstmusik..."

Kaj Ahlsved / Österbottens Tidning 16.10.2013


 

 

Metsän poika
 Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, Juha Kangas, joht.
Jorma Hynninen, baritoni
(Alba, ABCD 348)

 

"The Ostrobothnian Chamber Orchestra play with heart-warming conviction obviously relishing every particle of the music. This is a very fine release that is really well worth exploring."

Hubert Culot / MusicWeb

"...levykokonaisuus on kuin suomalainen kuusimetsä. Korostetun aito, ajan patinoima, mutta samalla iätön ja koskettava."

 

Jouni Nikula / Keskipohjanmaa 23.12.2012 

  

"Niin kauan minä tramppaan kajahtaa niin uljaasti, että on mahdotonta uskoa laulajan olevan 71-vuotias. Jorma Hynnisen kukoistavaa baritonia on ihmetelty vuosikymmeniä, mutta nyt se kuulostaa oikeasti nuoren miehen ääneltä. Toivo Kuulan eteläpohjalaiset kansanlaulut saavat Kimmo Hakolan orkesterisovituksista hennon kultareunuksen.
Hakolan omat Kivi-laulut ovat monta astetta hempeämpiä, konstailemattoman romanttisia ja suorasti puhuttelevia.
Jousiorkesterisovitukset Kuulan neljästä kappaleesta, muiden muassa Häämarssista ja Meren virrestä, täydentävät kokonaisuuden."

 

Jukka Isopuro / Helsingin Sanomat 5.12.2012

 

"...Iän myötä Hynnisen baritoniin on kertynyt savuisuutta, mutta kauniilla tavalla kuin riihen seinään. Sointi on edelleen avoin ja teräisä, puhtaus rikkeetöntä ja sanojen ääntämys selkeintä mitä Suomesta löytyy..."

 

Kare Eskola / YLE Uudet levyt 1.11.2012

 

"...A worthy terminus to an unprecedented artistic and recording career."

 

Göran Forsling / MusicWeb International, January 2013

 Nebula
Petri Kumela, kitara
Tiina Penttinen, mezzosopraanno
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, Juha Kangas, joht.
(Alba, ABCD 345)

"Niinpä se tähtisumu johon konserton nimi viittaa ei tunnu usvalta keskellä kylmää avaruutta vaan värikkäältä, tekstuuriltaan monikerroksiselta luonnonihmeeltä."

Kare Eskola 25.10.2012 / YLE 1 Uudet levyt

American Record Guide / September/October 2013

 

Finnish Music Quarterly Mars 2013 / Juha Torvinen

 

 

 

 

 

 

Nostalgia
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, Juha Kangas, joht.
Reijo Tunkkari, viulu
(Alba, ABCD 344)

"I'm pleased to say that there is sufficient variety of tempos, moods and styles here, taking into account the constraints of the strings-only socring, and the sequencing has been thought to maximise contrast."

David Baker / Musicweb international 

"Intimate Voices"

Christoph Schlüren / The Listener 22.7.2013

"Musikalisches Kaminfeuer"

Tobias W. Pfleger / Klassik.com, 4.4.2013

"...this is lovely music, beautifully performed, and you will enjoy it."

Paul Ballyk / Expedition Audio, April 2013

"...Juha Kankaan johtaman Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin tulkinnat ovat maailman paras yhdistelmä jäyhyyttä ja herkkyyttä. Avara ja pehmeästi hyrisevä surround-äänitys on levyn hittipotentiaalin takuuna."

Helsingin Sanomat / Jukka Isopuro

"...Juha Kankaan luotsaama kamariorkesteri luo hienovaraisia näkyjä suggeroivista miniatyyrimaalauksista todellista tiivistämisen taidetta, sillä pienessäkin tilassa ne huokuvat pakahduttavia, lyyrisesti venytteleviä tunnelatauksia. Orkesteri levittelee laulavasti ja kiinteästi usvaisesti väriseviä sordinomaisemia ja upottavan pehmeän legatolinjan taivaanrantoja..."

Rondo Classic

"De levande tolkningarna är det minsann inget fel på och MÖK-soundet är intakt ända från det tunnaste pianissimo till full orkesterklang. Konsertmästaren Reijo Tunkkaris violin är dessutom kanske mera lyrisk än någonsin."

 

Österbottens Tidning 25.9.2012 / Kaj Ahlsved

 

"Pieni jousisto soi hämmästyttävän yhtenäisesti, ja harmonioiden puhtauteen on panostettu normaalia tasavireisyyttä enemmän. Ison orkesterin painokkuus ja jousikvartetin reaktiokyky yhdistyvät tavalla, joka nostaa levyn pikkukappaleet musiikillisesti korkeampaan sarjaan. Reijo Tunkkarissa orkesterilla on maailmanluokan solisti."

 

13.9.2012 Kare Eskola / YLE 1 Uudet levyt

 

"...Ja pahapa tätäkään levyä on mennä moittimaan. Jälleen levytys on onnistunut kaivamaan Madetojan Elegian ja Kajanuksen Huutolaistytön kehtolaulun tapaisista vanhoista vakiobiiseistä jotain uutta ja tuorettakin. Banaaliuden välttämiseksi mukana on maukkaasti valikoitu annos sodanjälkeisten vuosikymmenten tenhoa A.Merikannon ja Klamin tapaan. Reijo Tunkkarin viulu soi mehukkaan antoisasti kautta linjan..."

 

Keskipohjanmaa / Mikko A. Himanka 6.10.2012

 


 

 

 

 

 

 

Being Beauteous
Anu Komsi, sopr.
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, Juha Kangas, joht.
Kamariorkesteri Uusinta, Sakari Oramo, joht.
(Alba, ABCD 331)

 "It is hard to imagine a programme that is more imaginative or singing more compelling."

  

Richard Fairman / Gramophone

 

***** Five Stars
Norman Lebrecht

    

Juha Kankaan johtama Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri lyö Brittenissä laudalta monet muut levytykset.

Helsingin Sanomat 23.11.2011 / Jukka Isopuro


"Brittenin energiatasot nostaa Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri Juha Kankaan johdolla. "

  

10.11.2011 / Janne Koskinen 
YLE 1 Uudet levyt 

 


 


 


 


 Fiddler's Spring
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri,
joht. Juha Kangas
(Alba ABCD 330)

Vilken lycka att höra Gustav Holsts örhänge, St.Paul's Suite, spelas med denna kombination av nordisk svalka och totalt virtuoseri. Kangas och hans kammarorkester har alltid varit fenomenala, men nu slår de rekord i känslighet./../...allt framförs med närmast sanslös musikalitet. (Betyg: 6/6, Ljudkvalitet: 6/6)

Opus 40/2012 / Thomas Roth

Helheten är smakfull, lämpligt varierad och ändå med en klar gemensam tråd. Jag uppskattar Kangas och MÖK:s sätt att närma sig verken./.../..ett mycket gediget paket. Det blir inte mycket bättre än såhär.

Vasabladet 13.1.2012 / Anna-Maria Nordman

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterille on vaikea kuvitella osuvampaa ohjelmistoa../.../Tulkinnoille ansioksi on, että kokkolalaiset eivät suotta yritä heittäytyä kansanomaisiksi; kansanmusiikista lainataan rytminen tarkkuus ja teemat, mutta muuten edetään omilla vahvuuksilla. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri on edelleen siinä silosointisessa, yhtenäisessä ja energisessä vireessä, joka 90-luvulla nosti sen maailmanmaineeseen.

Rondo 1/2012 / Kare Eskola

"Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri on vakiinnuttanut asemansa kamariorkestereiden aateliin. Vakiinnuttaminen ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, vaan paikka on aina avoinna ja täytetään seuraavalla konsertilla tai levyllä./.../Pelimannirytmit iskevät tulta ja kesäyö on kaihoa tullvillaan. Keski-Pohjanmaata ja Juha Kangasta voi kuunnella turvallisin mielin."

Muusikko 12/2011 / Ilkka Ylönen


"...tillsammans bildar samlingen ett utmärkt urval och en repertoar som passar MÖK och suveräne Juha Kangas som hand i handsken."

Österbottens Tidning 15.12.2011 / Kaj Ahlsved

"Kansanmusiikkivaikutteiset teokset, yhtaikaa riemastuttavan suorat ja korkeataiteelliset esitykset sekä huikea monikanavaäänitys tekevät levystä vastustamattoman pakkauksen."

Helsingin Sanomat 30.11.2011 / Jukka Isopuro

"Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin sointi on niin kolmiulotteista, että sitä alkaa tehdä mieli kosketella. Ilmaisukirjo on huikea - erityisesti Nordgrenin Maaseutu-sarjassa."

10.11.2011 / Janne Koskinen
YLE 1 Uudet levyt

"Fiddler’s Spring is an excellent disc, with both familiar music and music you will likely have never heard before. I highly recommend a listen."

Mel Martin / Audiophile Audition