23.09.2019
Väkevää tunnelmointia KPKO:n ja Anna-Maria Helsingin konsertissa

- Outi Tarkiaisen Naarasäidin kantaesityksen tulkitsee baritoni Aarne Pelkonen 

Lauantaina 28.9. on luvassa väkevien tunteiden ilta, kun Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) konsertissa kajahtavat niin Tšaikovskin, Šostakovitšin kuin Outi Tarkiaisen teokset. Solistiksi Tarkiaisen kantaestettävään teokseen saapuu nouseva baritonitähti Aarne Pelkonen. Konsertin johtaa Pohjanmaalta maailmalle ponnistanut kapellimestari Anna-Maria Helsing.

Kokkolan Snellman-salissa pidettävä konsertti avataan Piotr Tšaikovskin (1840–1893) lyyrisellä Andante cantabilella. Konsertissa jousiorkesterin esittämänä kuultava teos on alun perin säveltäjän ensimmäisen jousikvarteton, D-duuri op. 11, hidas osa. Osa saavutti välittömästi suurta suosiota, ja siitä tehtiin lukemattomia sovituksia jo Tšaikovskin elinaikana. Andante cantabile perustuu ukrainalaiseen kansanmelodiaan, jonka Tšaikovski kuuli vieraillessaan siskonsa luona. 

Konsertin päättävä, Dmitri Šostakovitšin (1906–1975) tunnepitoinen ja väkevä Sinfonia jousille op. 118a on puolestaan sovitus Šostakovitšin kymmenennestä jousikvartetosta (1964). Rudolf Baršain tekemä sovitus on peräisin vuodelta 1968. Baršai oli jo aiemmin sovittanut Šostakovitšin ehkä tunnetuimman kamarimusiikkiteoksen, kahdeksannen jousikvarteton (1960), kamarisinfoniaksi. Kvartetoissa on yhtymäkohtia - erityisesti kymmenennen kvarteton raju toinen osa palauttaa mieleen kahdeksannen kvarteton tunnelmia.

Illan kantaesitys, Outi Tarkiaisen (s. 1985) ’Naarasäiti’ (2018), on laulusarja baritonille, kamariorkesterille ja pianolle. Teos on Hetan Musiikkipäivien, Rauma Festivon ja KPKO:n yhteinen tilaustyö. Tässä konsertissa kamariorkesterisäestyksellinen versio saa kantaesityksensä, Hetassa ja Raumassa kuultiin versio baritonille, jousikvartetille ja pianolle. Tarkiainen on yksi sukupolvensa kiinnostavimpia säveltäjiä, jonka teoksia ovat tilanneet ja esittäneet niin suomalaiset kuin ulkomaalaiset orkesterit. Tarkiainen on säveltäjänä erityisesti kiinnostunut ihmisäänestä sen moninaisuudessaan, ja hänen teoksistaan voi löytää juuria paitsi länsimaisen taidemusiikin, myös jazzmusiikin traditioon. Naarasäiti kuvaa uuden elämän ihmettä ja äidiksi tulemisen kokemusta, jossa naisen seksuaalisuus yhdistyy luonnollisella tavalla uuden elämän syntymään. Teoksen teksti on kollaasi kahden saamelaisen nykyrunoilijan, Rauni Magga Lukkarin ja Rose-Marie Huuvan runoista. 

Tarkiainen on teokseensa kuitenkin halunnut miespuolisen laulajan: baritoni Aarne Pelkonen on nuoren polven menestyneimpiä ja kysytyimpiä oopperalaulajia Suomessa. Pelkonen muistetaan erityisesti vuoden 2013 Lappeenrannan laulukilpailujen ja vuoden 2015 kansainvälisen Sibelius-laulukilpailun voittajana. Kaudella 2018/19 hän debytoi Suomen Kansallisoopperan solistina Jaakko Kuusiston oopperassa “Jää”.

Paluun KPKO:n puikkoihin tekevä kapellimestari Anna-Maria Helsing on johtanut erityisesti pohjoismaisia orkestereita sekä myös vieraillut kapellimestarina Tanskan ja Ruotsin kuninkaallisissa oopperataloissa. Vuosina 2010-2013 hän toimi Oulu Sinfonian ylikapellimestarina – hän oli samalla ensimmäinen naispuolinen ylikapellimestari Suomessa. Tulevia kohokohtia ovat paluut mm. seuraavien orkestereiden eteen: Philharmonia Orchestra, BBC:n Filharmonikot, BBC Concert Orchestra, Suomen Kansallisooppera, Suomen Radion Sinfoniaorkesteri ja Islannin Sinfoniaorkesteri. 

Ennen konserttia niin Helsing, Pelkonen kuin säveltäjä Tarkiainen ovat yleisön tavattavissa klo 18.15 alkavassa konsertti-introssa, jossa heitä haastattelee Kirsti Rasehorn. 

Snellman-salin konserttien yhteydessä keväällä alkanut suosittu lapsiparkki jatkuu myös tämän konsertin yhteydessä. Parkki on avoinna 3-10 -vuotiaille lapsille konsertin ajan. Maksu 5 €/lapsi, ennakkovaraukset: orch@kamariorkesteri.fi.

Yle radio 1 nauhoittaa konsertin. 

Siirry "Lehdistötiedotteet"-sivulle