01.10.2019
Suuren orkesterin sointia Söderblomin johdolla Kokkolan Orkesterin konsertissa

- solistina nuori lupaava viulisti Rebecca Roozeman

Lauantaina 5.10. Kokkolan Snellman-salissa kuullaan niin nuorta lupaavaa viulistia kuin maakunnan omia nuoria soittajia Kokkolan Orkesterin konsertissa. Kapellimestari Jan Söderblomin johdolla yleisö pääsee nauttimaan suuren orkesterin soinnista, säveltäjäniminä Johannes Brahms, Sergei Prokofjev ja Leoš Janáček.

Pitkät perinteet omaava Kokkolan Orkesteri koostuu Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) muusikoista, mm. Keski-Pohjanmaan konservatorion ja Centria-ammattikorkeakoulun ammattiopiskelijoista sekä muista pidemmälle edistyneistä opiskelijoista ja ammattimuusikoista. 

Kokkolan Orkesteria johtaa tällä kertaa kokkolalaisyleisölle entuudestaan tuttu kapellimestari Jan Söderblom. Alun perin viulistina uraa tehnyt Söderblom on toiminut useiden orkestereiden vierailevana konserttimestarina, ja soittaa vuodesta 2014 lähtien Helsingin kaupunginorkesterin ensimmäisenä konserttimestarina. Kapellimestarina Söderblom on johtanut niin suomalaisia kuin ulkomaalaisia eturivin orkestereita. Hän on myös johtanut produktioita mm. Tukholman kuninkaallisessa oopperassa ja Suomen Kansallisoopperassa.  

Kokkolan debyyttinsä tekee puolestaan illan solisti, viulisti Rebecca Roozeman. Roozeman (s. 2001) on soittanut orkesterisolistina kymmenvuotiaasta asti, ja on ansioitunut sekä solistina että kamarimuusikkona. Hänet on palkittu useassa kilpailussa, mm. Juhani Heinonen -viulukilpailussa Jyväskylässä. Hän kuuluu Roozemanien lahjakkaaseen sisarusparveen, ja esiintyy myös aktiivisesti yhdessä veljiensä, pianisti Jean-Paulin ja sellisti Jonathanin kanssa. Hänen soittimensa on OP- Taidesäätiön omistama Stradivarius-viulu (’Iiriläinen’).

Roozeman tulkitsee konsertissa Sergei Prokofjevin (1891-1953) Viulukonserton nro 2 g-molli. Teos syntyi vuonna 1935 ranskalaisen viulistin tilaamana, juuri ennen Prokofjevin paluuta lännestä takaisin Neuvostoliittoon. Teos on perinteinen kolmiosainen kokonaisuus, niin sähäkkä kuin upeakaarroksinen ja tuo mieleen Prokofjevin Romeo ja Julia -baletin.  

Konsertin alussa kuullaan jousiorkesteriversio Leoš Janáčekin (1854-1928) alun perin pianolle säveltämän Umpeenkasvaneella polulla -teoksen kolmesta osasta (5-7). Osat ovat herkkiä ja hienoja miniatyyrejä, joissa Janáček palaa mm. lapsuuteensa, menneeseen aikaan, ”elämän umpeenkasvaneille poluille”.

Illan kruunaa Johannes Brahmsin (1833-1897) 2. sinfonia D-duuri. Teos on loistoesimerkki Brahmsin kontrapunktisella perustalla lepäävästä sointuajattelusta, hänen taidostaan klassisten muotojen käyttäjänä ja hänen hienostuneesta arkkitehtonisesta osaamisestaan. 1. sinfoniaa – jonka kuulimme viime syksynä KPKO:n ja Vaasan kaupunginorkesterin yhteiskonsertissa – Brahms työsti miltei viisitoista vuotta, mutta toisen sinfonian, joka valmistui jo vuotta myöhemmin, hän kirjoitti vain parissa kuukaudessa. Tunnetilaltaan sinfoniat ovat täysin erilaisia, ensimmäinen on ankara, sankarillinen ja intohimoinen, toinen intiimi ja lyyrinen. 

Myös nuoret yläkoululaiset pääsevät kuulemaan osan konserttiohjelmasta valtakunnallisen Taidetestaajat-hankkeen puitteissa perjantaina 4.10. Snellman-salilla. Kokkolan Orkesteria tulee kahden konsertin aikana kuuntelemaan yhteensä n. 1200 kahdeksasluokkalaista Pohjois-Pohjanmaalta, Keski-Pohjanmaalta ja Pohjanmaalta.

Lauantain konserttiyleisö voi tutustua lähemmin kapellimestari Söderblomiin, Rebecca Roozemaniin ja konsertin ohjelmaan klo 18.15 alkavassa konsertti-introssa, jossa heitä haastattelee Kirsti Rasehorn. 

Snellman-salin konserttien yhteydessä keväällä alkanut suosittu lapsiparkki jatkuu myös tämän konsertin yhteydessä. Parkki on avoinna 3-10 -vuotiaille lapsille konsertin ajan. Maksu 5 €/lapsi, ennakkovaraukset: orch@kamariorkesteri.fi.

Siirry "Lehdistötiedotteet"-sivulle