19.02.2019
Oopperataivaan nouseva tähti Aarne Pelkonen ja K-P:n Kamariorkesteri vierailevat Ylivieskassa

- ohjelmassa Bachin, Mendelssohnin ja Saint-Saënsin musiikkia

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) vierailee torstaina 21. helmikuuta Ylivieskan kulttuurikeskus Akustiikassa. Tällä hetkellä Kansallisoopperan lavalla ajankohtainen baritoni Aarne Pelkonen esiintyy orkesterin solistina, konsertin johtaa konserttimestarin paikalta Reijo Tunkkari. Konserttiohjelma koostuu romantiikan ajan jousiorkesteriteoksista sekä J.S. Bachin musiikista. 

Keskeisen osan Johann Sebastian Bachin (1685–1750) kirkkomusiikkituotannossa muodostavat kantaatit, joita hän sävelsi noin viisi vuosikertaa. Suurin osa kantaateista on sooloille ja kuorolle, mutta niiden joukosta löytyy myös soolokantaatteja, joista tunnetuimpia on bassokantaatti nro 82, ”Ich habe genug”. Tämän kantaatin Bach sävelsi kynttilänpäiväksi 1727. Solistina rakastetussa ja sydäntä riipaisevassa kantaatissa esiintyy baritoni Aarne Pelkonen. Pelkonen on nuoren polven menestyneimpiä ja kysytyimpiä oopperalaulajia Suomessa. Pelkonen muistetaan erityisesti vuoden 2013 Lappeenrannan laulukilpailujen ja vuoden 2015 kansainvälisen Sibelius-laulukilpailun voittajana. Kaudella 2018/19 hän debytoi Suomen Kansallisoopperan solistina Jaakko Kuusiston oopperassa “Jää”.

Bachin maallista tuotantoa edustava Orkesterisarja nro 3 D-duuri on valoisaa ja majesteettista musiikkia. Sarjan toinen osa on kuuluisa Air, joka tunnetaan lukemattomina sovituksina eri kokoonpanoille.

Bachin teokset saavat konsertissa pareikseen romanttiset jousiorkesteriteokset. Sekä Felix Mendelssohn (1809–1847) että Camille Saint-Saëns (1835–1921) olivat Bachin musiikin suuria ihailijoita ja vaikuttivat monien Bachin teosten palautumiseen konserttiyleisön kuultaviksi 1800-luvulla. Mendelssohnin nuoruudenteos, kekseliäs Jousisinfonia nro 10 h-molli avaa konsertin. Puoliajan jälkeen kuullaan Saint-Saënsin alkusoitto oratoriosta La Déluge (Vedenpaisumus) vuodelta 1875. Teos on Raamatun tekstiin sävelletty kuvaus ihmiskunnan turmeluksesta, vedenpaisumuksesta ja Nooasta. Alkusoitto alkaa lyhyellä johdannolla, jota seuraa surumielinen fuuga, ja se päättyy vedenpaisumuksen väistymistä ja sovintoa kuvaavaan musiikkiin.

Konsertti alkaa klo 19.00 ja liput ovat myynnissä www.lipputoimisto.fi kautta. 

Siirry "Lehdistötiedotteet"-sivulle