11.12.2019
Lauluyhtye Lumen Valo vierailee Kamariorkesterin joulukonsertissa 14.12.

- ohjelmassa joulumusiikkia renessanssista tähän päivään

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO)
perinteiseen joulukonserttiin Kokkolan kirkossa on tänä vuonna kutsuttu vieraaksi mukaan lauluyhtye Lumen Valo. Luvassa on joululauluja ja -musiikkia renessanssista ja barokista tähän päivään sekä yleisölle tuttuja joululauluja.

Helsinkiläinen Lumen Valo -lauluyhtye on yksi suomalaisen vanhan musiikin liikkeen keskeisistä voimista. Kahdeksan laulajan muodostama yhtye on perustamisestaan v. 1993 lähtien keskittynyt säestyksettömään renessanssimusiikkiin ja esittää myös keskiajan, barokin ja oman aikamme musiikkia. Yhtye konsertoi säännöllisesti kotimaassa ja on tehnyt kiertueita eri puolille Eurooppaa ja Yhdysvaltoja. Lumen Valo on tuttu vierailija myös radiossa ja televisiossa ja on julkaissut 10 levyä.

Tulevana lauantai-iltana (14.12.) Kokkolan kirkossa kuullaan Lumen Valoa ja Kamariorkesteria sekä erikseen että yhdessä. KPKO:n perinteeksi on muodostunut esittää Arcangelo Corellin (1653—1713) ”Joulukonsertto” joulukonsertissaan – niin myös tänä vuonna. Yhdessä Lumen Valon kanssa orkesteri esittää Dietrich Buxtehuden (1637—1707) uudenvuodenkantaatin Das Neugeborne Kindelein sekä Gustav Holstin (1874—1934) fantasian Christmas Day, joka perustuu vanhoille englantilaisille joululauluille.

Lumen Valo esittää niin vanhempia kuin uudempia lauluja. Konsertissa kuullaan renessanssimestareitten Tomás Luis de Victorian (1548-1611) ja Giovanni Pierluigi de Palestrinan (1525—1594) jouluaiheisia lauluja. Samoihin aikoihin kun Palestrinan ja Victorian sävellykset soivat Roomassa, julkaistiin Suomessa pohjoismaiden varhaisin laulukirja: Piae Cantiones vuodelta 1582, joista tässä konsertissa kuullaan kolme laulua.

Uudempaa joulumusiikkia edustaa kolme nuorta säveltäjää. Hanna Järveläisen (s. 1972) säkeistölaulu Neitsy äitix muuttun teksti on tuntemattoman runoilijan kynästä 1700-luvulta. Valter Maasalon (s. 1977) laulu Seimelle saapukaa perustuu Anna-Mari Kaskisen tekstiin. Mikko Sidoroff (s. 1985) on puolestaan luonut Yrjö Jylhän sotatalvilta syntyneen Pyhä yö -runolle sävelet. 

Konsertti päättyy KPKO:n ja Lumen Valon yhteisesityksiin; Es ist ein Ros entsprungen on vanha saksalainen joululaulu, joka on tullut suosituksi erityisesti saksalaisen Michael Praetoriuksen (1571—1621) sovittamassa muodossa. Ruotsalainen Jan Sandström (s. 1954) on ottanut tämän version lähtökohdaksi omalle teokselleen ”Det är en ros utsprungen”. Konsertin sinetöi yhteislaulu Maa on niin kaunis.

Lumen Valossa laulaa Anna Villberg ja Titta Lampela (sopraano), Hanna Graeffe ja Riikka Noreila (altto), Mats Lillhannus ja Aaro Haapaniemi (tenori) sekä Valter Maasalo ja Juha Suomalainen (basso). Kamariorkesteria johtaa konserttimestarin paikalta orkesterin 1. konserttimestari Reijo Tunkkari.

Maa on niin kaunis -joulukonsertti Kokkolan kirkossa la 14.12. klo 19 alkaen.
Liput: www.lipputoimisto.fi

 

Siirry "Lehdistötiedotteet"-sivulle