22.07.2019
KPKO:n ja Oramon Russian Masquerade -levylle erinomaiset arviot

BIS-levymerkki on hiljattain julkaissut Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) ja kapellimestari Sakari Oramon kolmannen yhteisen levyn, ”Russian Masquerade” (BIS-2635). Nimensä mukaisesti levy tunnelmoi venäläisen musiikin maisemissa – säveltäjäniminä ovat Sergei Prokofjev, Aleksandr Skrjabin, Anton Arensky ja Pjotr Tšaikovski.

Levy on saanut kansainvälisessä mediassa hyvän vastaanoton. www.pizzicato.lu– sivustolla Remy Franck kirjoittaa; ”Sakari Oramo ja Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri tarjoavat jännittäviä tulkintoja. Orkesterin soitto on erinomaista terävyydessään ja välittömyydessään. Mikään ei kuulosta liioitellulta, suomalaiset muusikot haluavat herättää tunnelmia ja kertoa dramaattisia tarinoita. ”

Roy Westbrook kirjoittaa www.musicweb-international.com -sivustolla: ”Jo pitkään vaikuttanut Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri on tämän perusteella yksi Suomen parhaimpia orkestereita, ja jousiston koko on hyvin tehokas tässä ohjelmistossa. Orkesterin taiteellinen johtaja Sakari Oramo johtaa jokaisen kappaleen herkästi”…

Myös kotimaassa levy on kerännyt kiitettäviä arvioita. Russian Masquerade valikoitui musiikkilehti Rondon kuukauden levyksi (nro 7-8) yhdessä KPKO:n toisen uudehkon levytyksen, kunniakapellimestari Juha Kankaan johtaman ’As in a dream’ kanssa: Russian Masqueradesta Rondon päätoimittaja Harri Kuusisaari kirjoittaa: "Chopin-henkinen salonkitunnelma vuorottelee levottoman kiihkon kanssa. Oramon johdolla kamariorkesteri luo jälleen pienestä suurta ja irrottaa syvää venäläistä sointia, jollaista en muista ennen siltä kuulleeni.”/…/” Harvoinpa Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri on tehnyt niin viekoittelevaa levyä kuin tämä - vakavuuden perinteestä luopumatta".

Myös Hufvudstadsbladet:in kriitikko Mats Liljeroos on innoissaan: "Oramo ja hänen tavanomaisestikin sata prosenttia antavat kokkolalaismuusikot ovat parhaimmillaan niin terävien prokofjev-baršaimaisten rakenteiden kuin Tšaikovskin herkkien sävelkulkujen parissa.”

Österbottens tidning:in kriitikko Kaj Ahlsved: ”KPKO tulkitsee variaatiot [Arensky: Muunnelmia Tšaikovskin teemasta]: yhtä herkästi kuin ne ovat sävelletty. Varsinainen emotionaalinen napakymppi /…/[Oramo] onnistuu jälleen inspiroimaan muusikot loistavaan panostukseen ja päättää kautensa taiteellisena johtajana tekemällä menestyslevyjen hattutempun.”  

Kaksi aiempaa kapellimestari Oramon ja KPKO:n yhteistyössä syntynyttä levyä ovat olleet menestyksekkäitä; vuonna 2014 julkaistu ”Hamburger Symphonies”-levy voitti Emma-palkinnon ja oli ehdolla muun muassa BBC Music Awards -palkinnon saajaksi vuonna 2016. Myös KPKO:n ja Oramon levy ”Favourite English Strings” oli Emma-ehdokkaana kategoriassa Vuoden klassinen albumi.

Siirry "Lehdistötiedotteet"-sivulle