10.09.2019
KPKO:n ja Malin Bromanin ensimmäinen yhteinen kausi avataan juhlallisesti

- solistina Mozartin ’Jeunehomme’-pianokonsertossa Paavali Jumppanen 

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) syyskausi 2019 avataan perjantaina 13.9. Kokkolan Snellman-salissa. Sama ohjelma kuullaan seuraavana iltana Pietarsaaren Schaumansalissa. Uuden kauden kera alkaa myös viulisti Malin Bromanin odotettu taiteellinen johtajuus. Luvassa on niin riemukasta wieniläisklassismia kuin yltiöromanttinen merkkiteos sekä aikamme jousimusiikkia. 

Orkesterin uusi taiteellinen johtaja, ruotsalaissyntyinen Malin Broman työskentelee tällä hetkellä Ruotsin radion sinfoniaorkesterin 1. konserttimestarina sekä Musica vitae -kamariorkesterin taiteellisena johtajana. Broman tunnetaan aktiivisena ja innovatiivisena kamarimuusikkona – erityisesti Kungsbacka Piano Trion ja Stockholm Syndrome Ensemblen perustajajäsenenä - sekä kansainvälisesti kysyttynä vierailevana konserttimestarina ja johtaja-viulistina. Tässä roolissa hän on vieraillut useissa kansainvälisesti nimekkäissä orkestereissa, joihin lukeutuvat London Symphony Orchestra, Chamber Orchestra of Europe ja Mahler Chamber Orchestra.

Syyskauden – ja Malinin kauden – avauskonsertissa kajahtaa ensimmäiseksi ”sinfonian ja jousikvarteton isäksi” kutsutun Joseph Haydnin (1732-1809) 1. sinfonia. Siitä, oliko juuri D-duuri-sinfonia ensimmäinen teos lajissaan – Haydn sävelsi elinaikanaan yhteensä 104 sinfoniaa - ei kuitenkaan ole täyttä varmuutta. Rakenteeltaan teos edustaa sinfonian varhaisvaiheiden tyypillistä suppeaa kolmiosaista kokonaismuotoa.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) sävelsi rakastettuimpiin pianokonserttoihin lukeutuvan Es-duuri-konserton KV 271, ’Jeunehomme’ Salzburgissa tammikuussa 1777. Lisänimi ’Jeunehomme’ viittaa sävellyksen innoituksen lähteeseen, ranskalaiseen naispianistiin, joka vieraili Salzburgissa. Kokkolassa ja Pietarsaaressa konserton tulkitsee Paavali Jumppanen, yksi ikäpolvensa aktiivisimmista ja kansainvälisesti menestyneimmistä suomalaispianisteista. Kansainvälisen solistiuransa lisäksi Jumppanen on suosittu opettaja, joka on toiminut mm. Sibelius-Akatemian vierailevana professorina. Itsekin jatko-opintoja suorittaneena Jumppanen on vieraillut Harvardin yliopiston musiikkitieteen laitoksella Yhdysvalloissa, jossa hän on syventynyt erityisesti wieniläisklassismiin. 

Väliajan jälkeen orkesteri ja Broman esittävät niin kapellimestarina kuin säveltäjänä tunnetun Esa-Pekka Salosen (s. 1958) kutkuttavan teoksen Stockholm Diary. Vuonna 2004 jousiorkesterille syntynyt teos edustaa Salosen ns. uutta tyylikautta. Illan päättää Arnold Schönbergin (1874-1951) yltiöromanttinen teos Verklärte Nacht, op. 4. Alun perin sekstetolle sävelletty teos on säveltäjän tunnetuimpia ja eniten esitettyjä. Verklärte Nacht ei edusta vielä Schönbergin kypsää 12-säveljärjestelmää, mutta ensiaskeleet siihen suuntaan hän jo siinä ottaa. Sävellyksessä on viisi jaksoa, jotka perustuvat Richard Dehmelin samannimiseen runoon. 

Ns. alkusoittona Schönbergin teokseen kuullaan englantilaissäveltäjä Sally Beamishin (s.1956) sooloalttoviuluteos Glanz Malin Bromanin tulkitsemana. Beamishin teos syntyi vuonna 2016 ja se on omistettu hänen läheisen kollegansa, brittisäveltäjä Sir Maxwell Daviesin muistolle. Saksankielen sana Glanz on peräisin Richard Dehmelin runosta Verklärte Nacht, samaisesta runosta mitä Arnold Schönberg käytti mestariteoksensa perustana. Beamishin sanojen mukaan ”tämä lyhyt passacaglia on kuin vilkaisu Schönbergin teokseen. Siinä tutkitaan kahta Schönbergin käyttämää teemaa lempeän pohdiskelevaan sävyyn – kuin ääneen ajatellen”.

Ennen Kokkolan konserttia taiteilijoihin voi tutustua klo 18.15 järjestettävässä konsertti-introssa, jossa he keskustelevat illan aiheista Kirsti Rasehornin seurassa.

Snellman-salin konserttien yhteydessä keväällä alkanut suosittu lapsiparkki jatkuu. Parkki on avoinna 3-10 -vuotiaille lapsille konsertin ajan. Maksu 5 €/lapsi, ennakkovaraukset: orch@kamariorkesteri.fi.

Pietarsaaren vierailu on osa Pietarsaaren konserttisarjaa, jonka järjestäjänä toimii Pietarsaaren Sinfonietta. Pietarsaaren konsertin liput (14.9.): www.netticket.fi, Kokkolan konsertin liput (13.9.): www.lipputoimisto.fi.  

Siirry "Lehdistötiedotteet"-sivulle