09.03.2020
KPKO:n Beethoven-juhla jatkuu kahdeksannella sinfonialla

- Juha Kankaan johdolla myös Mozartin ja Schubertin tansseja sekä Nordgrenin 2. kantelekonsertto

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) Beethoven-sinfonioiden konserttisarja on ollut yleisömenestys. Sarja on jo päässyt kahdeksanteen sinfoniaan, ja tällä kertaa johtajana toimii orkesterin perustaja, kunniakapellimestari Juha Kangas. Ohjelmassa on lisäksi Mozartin ja Schubertin tansseja sekä Nordgrenin harvinaisuus, Kantelekonsertto nro 2. 

Kokkolan Snellman-salissa lauantaina 14.3. pidettävän konsertin päänumerona toimii itseoikeutetusti Ludwig van Beethovenin (1770-1827) Sinfonia nro 8 F-duuri, op. 93. Beethoven luonnosteli vuonna 1812 valmistunutta teostaan samanaikaisesti seitsemännen sinfonian kanssa. Teos ei sisällä Beethovenin sinfonioihin usein liitettyjä ohjelmallisia tulkintoja. Se kuuluu säveltäjän ”suoraan asiaan” -sinfonioiden sarjaan: ensimmäinen osa alkaa suoraan pääteemalla, ilman valmistelevaa johdantoa. Musiikki on erittäin mukaansatempaavaa ja sen humoristiset sävyt erityisen merkillepantavia. 

Beethoven saa seurakseen aikalaistensa, Wolfgang Amadeus Mozartin (1756-1791) ja Franz Schubertin (1797-1828) tansseja. Konsertin avaa Mozartin Kuusi saksalaista tanssia, KV 571. Saksalainen tanssi, Deutsche, oli rahvaan paritanssi, joka yleistyi 1700-luvun loppua kohden, kehittyäkseen myöhemmin ländleriksi ja valssiksi. Konsertin toisella puoliajalla kuultavat Schubertin Viisi saksalaista tanssia ovat voineet soida tanssimusiikkina tunnetuissa ”schubertiadeissa”, vaikkakin ne ovat suhteellisen varhaiselta ajankohdalta, vuodelta 1813, jolloin Schubert oli 16-vuotias.

Tummia sävyjä konserttiin tuo Pehr Henrik Nordgrenin (1944-2008) Konsertto nro 2 kanteleelle ja orkesterille, op. 106, jonka solistina taituroi kantelisti Eija Kankaanranta. Nordgrenin pitkäaikainen yhteistyö Juha Kankaan ja orkesterin kanssa oli ainutlaatuisen tiivis ja läheinen; kantaesityksiä kertyi 1970-luvulta noin kolmekymmentä. KPKO on myös levyttänyt suuren osan Nordgrenin teoksista. Toinen kantelekonsertto vuodelta 2000 kuullaan nyt ensimmäistä kertaa Kokkolassa. 

Eija Kankaanranta on aktiivinen kantelemusiikin uudistaja. Hän on kantaesittänyt ja äänittänyt mm. Lotta Wennäkosken, Kaija Saariahon ja Juhani Nuorvalan teoksia. Hän on soittanut monen suomalaisorkesterin solistina ja on tällä hetkellä mm. Superpluck-trio:n ja bluesia ja kansanmusiikkia fuusioivan Juurakko -yhtyeen jäsen. Kankaanranta valmistui musiikin tohtoriksi vuonna 2009 ja työskentelee myös kanteleensoiton ja kantelepedagogiikan opettajana Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa.

Tähän konserttiin järjestetään linja-autokuljetus Vetelistä (Hotelli Kampeli, klo 17.15, 8 €) ja Kaustiselta (Pelimannitori, klo 17.30, 8 €). Edestakaiseen matkaan ei ole ennakkoilmoittautumista, mutta konserttiliput tulee ostaa/varata ennakkoon (www.lipputoimisto.fi).

Konsertti-intro alkaa tuttuun tapaan Snellman-salin kahviossa klo 18.15 Kirsti Rasehornin johdolla. Kysymyksiä voi esittää joko paikan päällä tai ennakkoon osoitteeseen orch@kamariorkesteri.fi.

Lapsiparkki palvelee konsertin ajan: 3-10 –vuotiaille lapsille suunnattu lapsiparkki on avoin klo 18.30 alkaen ja järjestetään yhteistyössä ystäväyhdistys Klangin kanssa. Parkin hoitopalvelusta vastaavat Kiviniityn lukion oppilaat. Parkkimaksu 5 €/lapsi (käteismaksu). 

 

 

Siirry "Lehdistötiedotteet"-sivulle