19.09.2018
Kontrabassokirjallisuuden helmiä ja harvinaisuuksia Raatihuoneella

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) suositut kamarimusiikkikonsertit Raatihuoneella saavat jatkoa myös tänä syksynä. Kokkola-kvartetin konserttien lisäksi tullaan jatkossa kuulemaan entistä enemmän muidenkin orkesterilaisten omaa osaamista. Ensimmäisenä vuorossa on kontrabassojen varaäänenjohtaja Julius Pyrhönen, joka Basson viemää -konsertissaan perjantaina 21.9. esittää kontrabassokirjallisuuden helmiä ja harvinaisuuksia. Konsertissa soittavat myös orkesterin viulisti Saana Parviainen sekä pianisti Tero Tavaila

Konsertin alkupuolella kuullaan romantiikan aikakauden bassovirtuoosien itselleen säveltämiä kappaleita. Virolaiselta Ludvig Juhtilta (1894-1957) kuullaan miniatyyrejä kontrabassolle; Legend Valuojast, Eesti tants, Adagio, Mälestus sekä Skertso, sekä tsekkiläisen Adolf Mišekin (1875-1955) Sonaatti kontrabassolle ja pianolle op. 6. Sekä Juht että Mišek tekivät mittavan kansainvälisen uran ja kumpikin toi esiin kotimaansa musiikkkiperinnettä. Juht työskenteli aluksi Euroopassa ja lopulta hänet kutsuttiin soolokontrabasistiksi maineikkaaseen Bostonin Sinfoniaorkesteriin. Mišek aloitti basistinuransa Wienin Valtionoopperassa ja siirtyi myöhemmin takaisin kotiseuduilleen Prahaan, jossa toimi soolosoittajana kansallisteatterin orkesterissa elämänsä loppuun asti. 

Konsertin jälkipuoli alkaa yhdysvaltalaisen minimalistin, Tom Johnsonin (1939-) teoksella Failing - A Very Difficult Piece for Solo String Bass. Teoksessa esittäjä paitsi soittaa myös puhuu, mikä tekee kromaattisia melodioita sisältävästä teoksesta entistä vaikeamman. Pyrhönen ja ystävät esittävät myös argentiinalaisen Astor Piazzollan (1921-1992) rakastettuja tangoja. Piazzollan tangot saavat seuraa kokkolalaistuneen säveltäjän ja jazzmuusikon, Jussi Lampelan (1972-) uunituoreesta kappaleesta Tango nro 2, joka on sävelletty Piazzollan henkeen.   

Konsertin solisti, KPKO:n kontrabassostemman varaäänenjohtaja Julius Pyrhönen valmistui vuonna 2007 musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta. Hän on toiminut avustajana mm. Radion sinfoniaorkesterissa, Helsingin kaupunginorkesterissa, Tapiola Sinfonietassa, Kansallisoopperan orkesterissa ja Avanti!ssa ja on lisäksi Astor Piazzollan musiikkiin erikoistuneen Novjaro-kvintetin jäsen. Yhtye voitti ensimmäisen palkinnon kansainvälisessä Astor Piazzolla -kilpailussa Italiassa vuonna 2000. Lisäksi Pyrhönen on esiintynyt ahkerasti mm. Chydenius-kapellin ja Barocco Borealen konserteissa. 

Tero Tavaila on asunut ja työskennellyt Kokkolassa ja Keski-Pohjanmaalla parikymmentä vuotta. Hän on opettajan ja säestäjän töiden (mm. Centria-ammattikorkeakoulu ja Keski-Pohjanmaan konservatorio) ohessa esiintynyt aktiivisesti kamarimuusikkona ja liedpianistina. Saana Parviainen on toiminut KPKO:n II viulun soittajana vuodesta 2016. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta ja on täydentänyt opintojaan mm. Wienin Musiikkiyliopistossa. Parviainen on tehnyt aiemmin viulistin sijaisuuksia mm. Helsingin kaupunginorkesterissa sekä Radion sinfoniaorkesterissa, sekä ollut tango- ja viihdeorkesteri Guardia Nuevan jäsen.

Basson viemää -kamarimusiikkikonsertti kuuluu Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin syyskauteen. Kokkolan Raatihuoneella järjestettävä konsertti alkaa klo 19.00.

Siirry "Lehdistötiedotteet"-sivulle