29.01.2020
Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri juhlistaa suurmies Anders Chydeniusta ja 400-vuotista Kokkolaa levyllä

Keski Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) uusi levy ”The Anders Chydenius Collection (levy-yhtiö Alba, ABCD 449) on nyt julkaistu. Levyllä KPKO ja Kokkola-kvartetti esittävät vierailevien muusikoiden kera Anders Chydeniuksen nuottikokoelman aarteita vähemmän tunnetuilta säveltäjiltä. 

Suomalainen valistusajattelija, pappi, poliitikko ja taloustieteen isä Anders Chydenius (1729–1803) oli myös musiikin ystävä. Hän ylläpiti pientä orkesteria pappilassaan Kokkolan Kirkonmäellä ja keräsi mittavan nuottikokoelman, jolla on tärkeä asema Suomen musiikinhistoriassa. Nykyään Sibelius-museossa säilytettävässä Turun soitannollisen seuran nuottikokoelmassa on yksitoista Anders Chydeniuksen nimikirjoituksella varustettua nuottivihkoa, kaikkiaan yli 50 yksittäistä teosta.

Levyn säveltäjänimiä ovat 1700-luvun muotisäveltäjät Gaetano Pugnani, Antonio Sacchini, Giuseppe Maria Gioacchino Cambini ja omana aikanakin vähemmän tunnetut Christian Ernst Graf ja Lebrecht Julius Schulz.

KPKO:n lisäksi levyllä kuullaan Kokkola-kvartettia, jonka jäsenet ovat kaikki KPKO:n muusikoita. Levyllä esiintyvät myös cembalisti Elina Mustonen ja huilisti Niamh McKenna. Mustonen on luonut pitkän ja näyttävän uran cembalistina ja pedagogina. Hän toimii kansainvälisesti niin solistina, kamarimuusikkona kuin orkesterinjohtotehtävissäkin. Viime vuosina Mustonen on laajentanut toimintaansa myös teatteritaiteen puolelle, ja on opiskellut mm. maineikkaassa Royal Academy of Dramatic Art -korkeakoulussa Lontoossa. Niamh McKenna on saksalais-irlantilainen huilisti. Hän on toiminut Turun filharmonisen orkesterin huilun äänenjohtajana vuodesta 2014 ja syksyllä 2019 hän aloitti Helsingin kaupunginorkesterin soolohuilistina. McKenna toimii aktiivisesti eri orkestereiden solistina sekä kamarimuusikkona lukuisissa musiikkitapahtumissa.

Levy on osa isompaa Chydenius-projektia; levynjulkaisukonsertissa Kokkolassa perjantaina 24. tammikuuta koettiin myös ensi kertaa Vesa Tapio Valon ohjaama ja käsikirjoittama Paimenlauluja -näytelmä, jossa rooleissa nähtiin Elina Mustonen (myös cembalo), kokkolalaislähtöinen, teatteri, tv- ja ääninäyttelijänä tunnettu Rabbe Smedlund sekä Kokkolan kaupunginteatterin nykyinen johtaja, näyttelijä Juha Vuorinen. Esitys oli loppuunmyyty.

Chydenius-projekti on tutkimusamanuenssi Pertti Hyttisen ja MuT Lauri Pulakan muodostaman työryhmän hanke, joka on saanut rahoituksen Keski-Pohjanmaan kulttuurirahastolta. Itse levyhanketta ovat tukeneet Svenska kulturfonden ja Kokkolan kaupunki. 

 

Siirry "Lehdistötiedotteet"-sivulle