03.02.2020
Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri ja Jan Söderblom vierailevat Kajaanissa

- jousiorkesteriteoksia barokista 1900-luvulle Kaukametsän salissa 

Suomen kansainvälisesti tunnetuimpiin orkestereihin lukeutuva Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) on säännöllisin välein vierailut Kajaanissa. Torstaina 6. helmikuuta Kaukametsän salissa kokkolalaista jousiorkesteria johtaa kapellimestarina ja viulistina uraansa luonut Jan Söderblom. Ohjelmassa on sekä barokkimestari J.S. Bachin musiikkia, romanttista jousilyriikkaa että säkenöiviä kansantansseja. 

Konsertin aloittaa norjalaissäveltäjä Edvard Griegin (1843-1907) Holberg-sarja, op. 40 vuodelta 1884.  Grieg sävelsi teoksen alun perin runoilija Ludvig Holbergin 200-vuotisjuhlallisuuksiin, esikuvana Holbergin aikainen ranskalainen tanssisarja. Grieg kirjoitti teoksen alun perin pianolle, mutta laati siitä yksintein version myös jousille ja nimenomaan tässä muodossa siitä on tullut eräs hänen suosituimmista sävellyksistään.  

Johann Sebastian Bachin (1685-1750) juhlallisessa Konsertossa viululle E-duuri, BWV 1042 orkesterin solistina esiintyy itse Jan Söderblom. Alun perin viulistina tunnetuksi tullut Söderblom on toiminut useiden orkestereiden vierailevana konserttimestarina, ja soittaa vuodesta 2014 lähtien Helsingin kaupunginorkesterin ensimmäisenä konserttimestarina. Kapellimestarina Söderblom on johtanut niin suomalaisia kuin ulkomaalaisia eturivin orkestereita. Hän on myös johtanut produktioita mm. Tukholman kuninkaallisessa oopperassa ja Suomen Kansallisoopperassa.

Tauon jälkeen orkesteri pääsee irrottelemaan Béla Bartókin (1881-1945) Romanialaisten kansantanssien pyörteissä. Temperamenttisista tansseista siirrytään harvinaisuuteen; konsertin päättää Hans Gálin (1890-1987) Music for String Orchestra, op. 73 vuodelta 1957. 

Itävaltalaislähtöinen Hans Gál alkoi ensimmäisen maailmansodan jälkeen saada mainetta varsin oopperoillaan. Hitlerin noustua valtaan Gál joutui juutalaissyntyisenä luopumaan rehtorin virastaan Mainzin konservatoriossa ja pakeni lopulta Lontoon kautta Edinburghiin. Gál toimi säveltäjänä ja vaikuttajana brittiläisessä musiikkielämässä koko loppuikänsä, mutta vasta viime vuosina hänen teoksiaan on ruvettu levyttämään ja esittämään laajemmin. Myös KPKO tulee Jan Söderblomin johdolla levyttämään tämän konsertissa esitettävän teoksen myöhemmin keväällä.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin vierailukonsertti Kaukametsän salissa to 6.2. alkaa klo 19.00. Liput 20/15 €, ennakkomyynti: www.lippu.fi, Kajaani Info sekä ovelta alkaen tuntia ennen konserttia.

Siirry "Lehdistötiedotteet"-sivulle