18.01.2019
Juha Kankaan ja K-P:n Kamariorkesterin uusi Nordgren-levy ”As in a dream” nyt julkaistu

- Marko Ylönen, Lilli Maijala ja Olivier Thiery solisteina

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri (KPKO) ja orkesterin perustaja, kunniakapellimestari Juha Kangas jatkavat edesmenneen nimikkosäveltäjänsä Pehr Henrik Nordgrenin (1944-2008) musiikin levyttämistä levy-yhtiö Alballe. Uusin levy ”As in a dream” (”Kuin unessa”, Alba ABCD-435) ilmestyy 19.1.2019, jolloin säveltäjä olisi täyttänyt 75 vuotta. 

Pehr Henrik Nordgrenin pitkäaikainen yhteistyö Juha Kankaan ja orkesterin kanssa oli ainutlaatuisen tiivis ja läheinen, vertaansa vailla koko Suomen musiikin historiassa. Kantaesityksiä kertyi 1970-luvulta lähes 30 ja kantaesitetyistä teoksista useat ovat keskeisiä niin Nordgrenin tuotannossa kuin suomalaisessa jousiorkesterikirjallisuudessa. KPKO on myös levyttänyt suuren osan Nordgrenin teoksista.

As in a dream sellolle ja 19 jouselle toimii erinomaisena esimerkkinä säveltäjän varhaisteoksista ja ‘melodispolyfonisten klustereiden’ ajatuksesta. Teoksen alkuperäinen versio sellolle ja pianolle on vuodelta 1974, mutta Juha Kangas on sovittanut teoksen jousiorkesterille vuonna 2017. Solistina esiintyy orkesterin luottosellisti, kokenut Nordgren-tulkki Marko Ylönen. Ylönen toimii solistina myös Nordgrenin Sellokonsertossa nro 3, joka käsittää neljä toisistaan erotettua, selvästi erilaista osaa. Teos syntyi vuonna 1992 ja sen kantaesitti KPKO ja Juha Kangas solistinaan Steven Isserlis. 

Konsertto alttoviululle, kontrabassolle ja kamariorkesterille kantaesitettiin vuonna 1994 Kaustisen kamarimusiikkiviikolla. Nordgren kertoi silloisesta kantaesityksestä seuraavaa: ”Noin puoli tuntia pitkä konsertto on yksiosainen ja perustuu alusta loppuun samalle perusmateriaalille. Musiikissa on kuitenkin myös joitakin viitteitä aikaisempiin teoksiini, pieniä arvoituksia, ja loppu rakentuu aiheelle Joseph Haydnin eräästä pianosonaatista, jonka aitoudesta ei ole todisteita.” Kaksoiskonserton solisteina esiintyvät maamme eturivin alttoviulisti Lilli Maijala ja ranskalaislähtöinen kontrabasisti, mm. Amsterdamin kuninkaallisen Concertgebouw-orkesterin jäsen Olivier Thiery

Levyllä kuultavat teokset ovat Sellokonserttoa nro 3. lukuun ottamatta ensilevytyksiä. 

Levy-yhtiö Alba on lyhyen ajan sisällä julkaissut useamman Nordgren-levyn. Viime vuonna KPKO:lta ja Juha Kankaalta ilmestyi ”A Finnish Elegy” (Alba ABCD-425), joka nyt on mm. Emma- sekä kansainvälisen ICMA-palkinnon ehdokkaana. 

Siirry "Lehdistötiedotteet"-sivulle