08.01.2020
Beethovenin 7. sinfonia ja Oramo avaavat KPKO:n evätkauden

- Schumannin sellokonserton tulkitsee Turun sellokilpailun voittaja v. 2018, Leonardo Chiodo

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) kevätkausi avataan juhlallisesti supersuositulla Beethoven-konserttisarjalla ja huippukapellimestari Sakari Oramon vierailulla. Kokkolassa esiintyy ensi kertaa Turun sellokilpailun voittaja vuodelta 2018, Leonardo Chiodo. 

KPKO:n Beethoven-konserttisarja, jossa Ludwig van Beethovenin (1770-1827) kaikki sinfoniat esitetään Kokkolassa vuosina 2018-2020, on edennyt 7:nteen sinfoniaan. Orkesterin eteen palaa sen entinen taiteellinen johtaja ja pitkäaikainen ystävä, kapellimestari Sakari Oramo. Suomen menestyneimpiin kapellimestareihin lukeutuva BBC:n sinfoniaorkesterin ja Tukholman kuninkaallisen filharmonisen orkesterin pääkapellimestari johtaa säännöllisesti aikamme tunnetuimpia orkestereita. Hän aloittaa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian orkesteri- ja kapellimestarikoulutuksen professorina vuonna 2020.

Snellman-salissa perjantaina 10.1. kuultavaa Beethovenin seitsemättä sinfoniaa, A-duuri, on kutsuttu "tanssin apoteoosiksi". Hurmioitunut rytmin käsittely leimaa sinfoniaa. Sen toinen osa, Allegretto, on ollut alusta lähtien eräs Beethovenin suosituimmista sävellyksistä: kantaesityksessä se piti soittaa uudestaan ja sittemmin se on sovitettu mitä moninaisimmille kokoonpanoille. Nyky-yleisölle se saattaa olla tuttu myös Kuninkaan puhe -elokuvasta.

Konsertti tarjoaa Beethovenin lisäksi hyvin klassis-romanttisen kattauksen. Se avataan Felix Mendelssohnin (1809–1847) Hebridit-alkusoitolla op. 26. Mendelssohn inspiroitui kirjoittamaan alkusoittonsa, vieraillessaan Skotlannissa, tarunomaisten Hebridien Fingals-luolissa. Alkusoitto valmistui v. 1832 ja kuuluun monen mielestä säveltäjän parhaimmistoon. 

Seuraavana kuullaan Robert Schumannin (1810–1856) Sellokonsertto a-molli, op. 129. Konsertto kuuluu suosituimpiin romanttisiin sellokonserttoihin – sen saapuu tulkitsemaan Leonardo Chiodo. Helsinkiläinen nuori sellisti opiskelee sellonsoittoa Sibelius-Akatemiassa professori Martti Rousin johdolla. Viime vuosina Chiodo on menestynyt erinomaisesti niin kotimaisissa kuin kansainvälisissäkin kilpailuissa; vuonna 2018 hän saavutti neljännen sijan VI kansainvälisessä Paulon sellokilpailussa. Samana vuonna hän voitti Turun XIII Sellokilpailun. Kokkolassa Chiodoa kuullaan nyt ensi kertaa.

Konsertti-intro alkaa tuttuun tapaan Snellman-salin kahviossa klo 18.15 Kirsti Rasehornin johdolla. Kysymyksiä voi esittää joko paikan päällä tai ennakkoon osoitteeseen orch@kamariorkesteri.fi.

Lapsiparkki palvelee konsertin ajan: 3-10 –vuotiaille lapsille suunnattu lapsiparkki on avoin klo 18.30 alkaen ja järjestetään yhteistyössä ystäväyhdistys Klangin kanssa. Parkin hoitopalvelusta vastaavat Kiviniityn lukion oppilaat. Parkkimaksu 5 €/lapsi (käteismaksu). 

Osta liput ennakkoon tästä

Siirry "Lehdistötiedotteet"-sivulle