26.09.2018
Beethoven-sarja käyntiin Sakari Oramon johdolla

- Hans Gálin alttoviuluhelmen ensiesityksen solistina Hanna Pakkala 

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin (KPKO) Beethoven-konserttisarja käynnistyy perjantaina 28.9. Kokkolan Snellman-salissa. Sarjan aikana 2018-2020 esitetään kaikki Beethovenin sinfoniat yhteensä kahdeksassa konsertissa. Sakari Oramon johtamassa “Beethoven 1” -konsertissa kuullaan 1. sinfonian lisäksi Beethovenin Coriolanus-alkusoitto sekä Hans Gálin Sarja alttoviululle ja orkesterille, solistina orkesterin oma sooloaltisti Hanna Pakkala

Orkesterin taiteellinen johtaja, kapellimestari Sakari Oramo lukeutuu kansainvälisten tähtikapellimestareiden kaartiin. Kysytty Oramo johtaa harvoin Suomessa, Kamariorkesteria hän kuitenkin johtaa syksyn aikana kahdesti, Beethoven 1 -konsertissa ja Beethoven 2-konsertissa 1.12. 

Beethoven 1 -konsertin päänumerona toimii Ludwig van Beethovenin (1770—1827) 1. sinfonia C-duuri vuodelta 1800. Valoisa ja viehättävä ensimmäinen sinfonia liittyy ulkoiselta muodoltaan vahvasti klassismiin, mutta sen sävelkielessä on jo havaittavissa säveltäjän myöhäisemmän tyylin yksilöllisyyttä korostavat – romanttiset – äänenpainot.

Konsertti myös avataan Beethovenin musiikilla, nimittäin Coriolan-alkusoitolla op. 62. Coriolanus muistetaan parhaiten Shakespearen samannimisestä tragediasta, mutta tästä antiikin Rooman konsulista on myös mm. Beethovenin ystävä Heinrich von Collin kirjoittanut näytelmän. Beethoven sävelsi alkusoiton kuitenkin vasta vuonna 1807 erilliseksi numeroksi. Hengeltään alkusoitto edustaa samantapaista uhmakasta c-molli-tyyliä kuin Beethovenin viidennen sinfonian avausosa.

Konsertin solistinen teos on varsinainen alttoviuluhelmi; itävaltalainen Hans Gál (1890-1987) oli arvotettu säveltäjä ja mm. Mainzin konservatorion johtaja, joka juutalaisjuuriensa takia joutui pakenemaan Hitlerin valtaa Brittein saarille ja toimi loppuelämänsä Edinburghissa. Säveltäjänä Gál edustaa myöhäisromanttista tyyliä ja sai vaikutteita mm. Brahmsilta. Neljän oopperan lisäksi hänen keskeistä tuotantoaan ovat neljä sinfoniaa, muut orkesteriteokset, konsertot sekä kamarimusiikki ja soolosoitinteokset. Sarja alttoviululle ja orkesterille, op. 102a (1949–50) valmistui alun perin teokseksi alttosaksofonille ja pianolle, mutta Gál teki siitä myös alttoviululla ja pianolla/orkesterilla esitettävän version. Orkesterisäestyksellinen versio esitetään konsertissa ensimmäistä kertaa maailmassa. Kyseessä on neliosainen teos, jonka osat saavat sarjoille ominaiseen tapaan luonteikkaasti karakterisoidut profiilit. Orkesteri, Oramo ja solisti Hanna Pakkala myös levyttävät teoksen tulevana viikonloppuna englantilaiselle levy-yhtiö Toccatalle. 

Solistina esiintyy orkesterin oma sooloaltisti Hanna Pakkala. Pakkala on soittanut KPKO:n riveissä vuodesta 2016. Hän on opiskellut alttoviulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa, Hanns Eisler -musiikkikorkeakoulussa Berliinissä sekä Franz Liszt -musiikkikorkeakoulussa Weimarissa. Vuonna 2012 hän sai toisen palkinnon Tampereen kansallisessa alttoviulukilpailussa. Hän soittaa myös Kokkola-kvartetissa sekä opettaa alttoviulunsoittoa Sibelius-Akatemiassa. 

Konsertti-introssa Snellman-salin kahviossa klo 18.15 Sakari Oramoa ja Hanna Pakkalaa haastattelee tuttuun tapaan Kirsti Rasehorn. 

Alkava Beethoven-konserttisarja sisältää konserttien lisäksi myös luentosarjan ja lapsille ja nuorille suunnattua yleisötyötä. Koko projektia voi seurata KPKO:n ohjelmistokoordinoijan ja 1. soolosellistin, musiikin tohtori Lauri Pulakan ylläpitämästä Beethoven-blogista: kpko-beethoven-projekti.blog. Luettavissa on kiinnostavia Beethoven-aiheisia julkaisuja, joissa avataan musiikillisia ja muitakin aiheita liittyen Beethovenin sinfonioihin ja muihin kausikonsertteihin.

 

Siirry "Lehdistötiedotteet"-sivulle