19.02.2020
Aurinkoista italialaista barokkia Kreeta-Maria Kentalan johdolla

- Solisteina myös KPKO:n omia viulisteja ja oboisti Maria Seppä

Perjantaina 21.2. päästään hiihtolomatunnelmiin aurinkoisen italialaisen barokkimusiikin siivittämänä. Kokkolan Snellman-salissa järjestettävän konsertin johtaa konserttimestarin paikalta maakunnan oma barokkitaituri Kreeta-Maria Kentala. 

Kreeta-Maria Kentala on Suomen vanhan musiikin liikkeen uranuurtaja, joka konsertoi säännöllisesti sekä soolo- ja kamarimusiikkiprojekteissa että eri orkestereiden solistina, konserttimestarina ja johtajana. Hän toimii myös monipuolisesti pedagogina ja on esim. kysytty orkesterimuusikoiden ja soitinpedagogien kouluttaja etenkin barokin, klassismin ja varhaisromantiikan ajan tyyleissä. Kaustislaisen viulistin tekemät levytykset ovat keränneet hyviä arvosteluja ja palkintoja niin Suomessa kuin ulkomailla; hän oli lisäksi ehdoilla Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2019 musiikkipalkinnon saajaksi. Kentala soittaa tällä hetkellä yhtyeissä SAMA, The Jones Band ja Barocco Boreale sekä toimii Oulunsalo soi -festivaalin taiteellisena johtajana. 

Perjantai-illan konsertin avaa Francesco Geminianin (1687—1762) Concerto grosso nro 1 D-duuri, joka on orkesteriversio Arcangelo Corellin (1653—1713) viulusonaatista. Geminiani oli Englantiin emigroitunut viuluvirtuoosi ja -pedagogi, joka välitti opettajansa Corellin perinnettä eteenpäin niin viulukoulunsa kuin sävellyksiensä kautta. Konsertin seuraava säveltäjänimi, Giovanni Battista Somis (1686—1763) vaikutti säveltäjänä ja opettajana Torinossa, jossa ranskalainen kulttuuri oli kovassa huudossa. Konsertissa kuultavan Viulukonsertto G-duurin solistina esiintyy Kreeta-Maria Kentala itse.

Tomaso Albinoni (1671—1751) oli myöhäisbarokin tunnetuimpia venetsialaissäveltäjiä, joka saavutti suurta menestystä niin oopperoillaan kuin soitinmusiikillaan. Konsertissa kuultava Concerto a Cinque op. 7 no 3 on sävelletty oboelle, jousille ja basso continuolle. Se on yksi varhaisimmista italialaisista oboekonsertoista. Sen solistina esiintyy Maria Seppä. Oulun seudun AMK:sta musiikkipedagogiksi ja Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi valmistunut Seppä toimii Keski-Pohjanmaan konservatorion oboensoiton lehtorina ja soittaa usein KPKO:n riveissä. Seppää ja Kentalaa kuullaan myös konsertin päättävässä teoksessa, Konsertossa viululle, oboelle, jousille ja basso continuolle, RV 548, jonka on säveltänyt italialaisen barokkimusiikin tunnetuin hahmo, Antonio Vivaldi (1678—1741)

Giuseppe Valentini (1681—1753) oli omaperäinen säveltäjä, joka käytti sävellyksissään omalle ajalleen epätavallisia sävellajeja ja yllättäviä harmonioita. Hänen teoksessaan Konsertto 4 viululle op. 7 nro 11 solistisissa tehtävissä ovat Kentalan lisäksi KPKO:n 2. viulun Teija Pääkkönen, Saana Parviainen ja Maria Pulakka.

Konserttia edeltävässä konsertti-introssa Snellman-salin kahviossa klo 18.15 voi tutustua tarkemmin italialaisen barokkimusiikin saloihin, kun Kreeta-Maria Kentalaa haastattelee Kirsti Rasehorn. Kysymyksiä voi esittää paitsi paikalla myös ennakkoon lähettämällä ne osoitteeseen orch@kamariorkesteri.fi

Lapsiparkki palvelee konsertin ajan, (3-10 -vuotiaat lapset, 5 €/lapsi), jonka mahdollistaa KPKO:n ystäväyhdistys Klangi. Hoidosta vastaa Kiviniityn lukion opiskelijat. 

’Aurinkoista Italian puuhaa’
pe 21.2. klo 19.00 Snellman-salissa, Kokkola, konsertti-intro klo 18.15
liput ennakkoon: www.lipputoimisto.fi     

Siirry "Lehdistötiedotteet"-sivulle